In fiecare ora, 2 copii sunt abuzati in Romania. De ce psihologii nu cred ca putem iesi din acest cerc al violentei
"Eu te-am facut, eu te omor !" Vorbele raman din pacate de actualitate, in Romania, unde zilnic, 37 de copii sunt abuzati fizic sau emotional de parinti, potrivit unei statistici sumbre data publicitatii de Directia pentru Protectia Copilului.
Multi alti minori sunt exploatati sexual sau prin munca, sau chiar fortati sa comita infractiuni. Potrivit cifrelor, cele mai multe abuzuri se inregistreaza in judetele din sud-est.
“Las’ ca trece pana te insori”, e scuza invocata de multi adulti. Dar nu va trece, potrivit psihologilor. Potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului doar in primele sase luni ale anului trecut, au fost inregistrate aproape 7.000 de cazuri noi, de copii chinuiti.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Parintii din sud-estul Romaniei sunt din pacate campioni la neglijenta si abuzuri impotriva copiilor. La nivel national, in fiecare zi 37 de copii sunt afectati emotional si fizic de parinti, un lucru extrem de grav. In medie 2 copii pe ora cad victime ale unei forme de abuz.
Judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, sunt fruntase in acest top rusinos cu peste 1.700 copilasi agresati in familiile lor.
Urmeaza Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui - cu 1.266 de cazuri. Podiumul este completat de Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu peste 800 situatii de abuz.
Din pacate, nu doar parintii fara studii sau fara educatie isi maltrateaza copiii.
Roxana Onea, DPC Constanta: "Sunt familii cu un statut social ridicat, cu un nivel de educatie inalt, unde din pacate nu putem vorbi de educatie pozitiva."
Marcati de o viata cotidiana stresanta, plina de probleme, parintii obisnuiesc sa se descarce pe cei mici si lipsiti de aparare.
Georgeta Apostu sociolog: "Din punct de vedere cultural, la noi in tara inca nu am depasit acel stadiu, eu te-am facut, eu te omor! Violenta se prezinta sub forma unui ciclu, a unui cerc, violenta creaza violenta! Adultii uita de familiile lor, isi iau cate 2-3 servicii, uita sa mai fie parinti."
Adela Stoica, psiholog: "Uitam sa vorbim copilului, sa il mangaiem, sa ii spunem cat de mult il iubim si nu mai comunica pentru ca nu a invatat sa comunice in familie, este izolat. Daca tipi la copil este un abuz. Parintii ar trebui sa inteleaga ca ei sunt mici si nu sunt adulti."
Psihologii spun ca parintii au nevoie, uneori, de ajutor de specialitate. Si nu in ultimul rand trebuie sa tina cont de faptul ca victima de astazi poate sa devina abuzatorul de maine.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, cazuri, familie, abuzat, protectia copilului,
Dată publicare:
22-01-2016 17:53