Bacsisul ar putea fi LEGALIZAT. Cum va arata nota de plata si cati bani ar CASTIGA statul anual


Ultimul update: Sambata 10 Noiembrie 2012 00:53
Data publicarii: Miercuri 07 Noiembrie 2012 19:01
Categorie: Stiri Sociale

Daca un client va fi multumit, se va bucura si statul, nu doar cel care l-a servit. Reprezentantii agentiilor de turism vor propune Ministerului de Finante ca bacsisul sa fie trecut pe nota de plata.

Cu alte cuvinte, angajatii din turism vor fi nevoiti sa imparta castigurile asa cum se intampla deja in peste 20 de tari din America si Europa. Sustinatorii vad in legalizarea ciubucului un control mai bun al veniturilor. Dar opozantii cred ca va fi o lovitura sub centura data unor angajati care au salarii foarte mici.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism propune legalizarea bacsisului, ca sa aduca mai multi bani bugetului de stat. In prezent, aceasta piata la negru e estimata in Romania la 300 de milioane de euro pe an. Suma ajunge in totalitate in buzunarele angajatilor.

Nu la fel se intampla in tari precum Germania, Chile, Costa Rica sau Marea Britanie, unde autoritatile au decis deja fiscalizarea ciubucului.

Pe acelasi model, si la noi, fiecare nota de plata ar urma sa aiba o rubrica in care clientul ar trebui sa treaca suma pe care doreste sa o lase cadou.

"Exista restaurante care pot aplica o politica de bacsis mai mare, de 10%, altele mai mica. Este o decizie pe care o ia fiecare restaurant", a spus Corina Martin, presedintele ANAT.

Dar si fiecare client in parte. Oamenii pot refuza politica localurilor. Desi, in prezent, fara sa le ceara nimeni, lasa bacsis daca sunt multumiti de servicii.

Initiativa ANAT de a legaliza ciubucul este agreata de o parte dintre proprietarii localurilor care cred ca-si vor controla mai bine incasarile si veniturile.

Sunt si voci care sustin ca o asemenea lege ar afecta toate partile. Clientul va plati mai mult pe consumatie, iar statul nu va incasa impozitul pe bacsis pentru ca localurile ar creste evaziunea fiscala.

Nu este prima data cand se incearca legalizarea bacsisului in Romania. In 2005, Autoritatea Nationala pentru Turism a propus o astfel de masura Ministrului de Finante. Proiectul a fost respins insa, pe motiv ca nu reprezinta o prioritate economica.

VIDEO PROTVPLUS.RO