Impozitele pe locuinte, masini si terenuri cresc la anul cu 20%

25-09-2009 00:00


De ce ne temeam mai mult n-am scapat: de la anul vom plati dari mai mari. Impozitele pe locuinte vor creste cu 20% . La fel si cele pentru masini si terenuri. Masura ii apartine Guvernului si are ca scop suplimentarea veniturilor.

 

Guvernul priveste majorarea acestor biruri ca pe o ajustare normala si spune ca era de asteptat ca ele sa creasca, pentru ca au stat pe loc trei ani.

Asa ca, din 2010, romanii vor plati taxe si impozite mai mari cu 20% pentru case, apartamente, terenuri intra sau extravilane, masini sau ambarcatiuni. Vor creste si taxele pentru eliberarea certificatelor si avizelor, cum ar fi cel de urbanism, dar si amenzile pentru diferite contraventii.

Pe langa majorarea de 20% impusa de Guvern, consiliile judetene au dreptul sa mai adauge inca 20 de procente, daca au nevoie de mai multi bani la buget.

Impozitul pentru locuinte se calculeaza in functie de zona in care sunt amplasate. Taxele sunt mai mari pentru apartamentele si casele centrale din orasele mari. De exemplu, proprietarul unui apartament de 75 de metri patrati din Bucuresti va plati un impozit de pana la 157 de lei, cu 27 de lei mai mult fata de anul trecut. Impozitul pentru un apartament identic, situat insa la Constanta, Brasov, Iasi sau Timisoara este mai mic, 151 de lei.

Cresc si impozitele pentru terenuri. Pentru fiecare hectar in centrul Bucurestiului, proprietarii vor plati din 2010 aproape 9000 de lei. Iar pentru un hectar de teren extravilan destinat agriculturii, impozitul variaza intre 36 si 43 de lei.

Pentru autoturisme si motociclete, impozitul se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica. Cine are o masina cu un motor de 1600 de centimetri cubi, va plati 64 de lei, si 1080 de lei, daca motorul are 3000 de centimetri cubi.

Tags: impozite, taxe,

VIDEO PROTVPLUS.RO