Importurile și vânzările la bijuterii, duble în această perioadă. Inelul de 44.000 de euro creat de un român

Dată publicare: 25-11-2017 19:28
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Se apropie luna în care magazinele de bijuterii din România vor vinde sute de mii de inele, broșe și lănțișoare, pe care doamnele și domnișoarele le vor găsi ascunse sub brad.

În această perioadă, importurile de bijuterii clasice se dublează. Iar bijutierii autohtoni șlefuiesc cu spor piese unicat, care pot fi lăsate moștenire. Nu sunt simple cadouri, subliniază experții în metale și pietre prețioase, ci investiții solide, a căror valoare crește în timp.

121 de diamante, 10 safire, 2 rubine, 30 de grame de aur și o notă de plata de 200.000 de lei, adică 43.500 de euro. Inelul este creat la noi, cu pietre aduse din Belgia.

Alexandru Adam
, designer: ”Din păcate, am rămas foarte puțini designeri de bijuterii. Sunt produse exclusiv manual, în atelierele proprii, în București.”

Aceste monturi sunt mai degrabă excepții... 70 la sută din bijuteriile vândute la noi sunt de import. Italia și Turcia conduc topul.

Daghan Koprulu, importator: ”Se caută bijuterii mai fine, mai simple. Diamante negre, cu aur roșu, ceea ce este foarte trendy acum. Se pot da din generație în generație.”

Românii nu lasă moștenire diamante, doar aur. Așa că le cumpără noi. 

Tinerii adoră diamantele colorate: roz, roșii, albastre. Puritatea, claritatea uluitoare, tăietura fină și lipsa de impurități fac prețul piesei: 35.000 de lei.

În România, piața bijuteriilor depășește 400 de milioane de euro pe an. Se vând și se cumpără în jur de 4 milioane de piese. După ce a scăzut ușor pe parcursul anului trecut, aurul a încheiat 2016 cu un preț mare. Și pentru că zăcămintele încep să se epuizeze, este exclusă o prăbușire a prețului. Așa că rămâne o investiție sigură, fără să așteptați profituri mari.

Expertii avertizează că și în țară noastră există o piață neagră, iar prețurile pot fi tentante. Dar vă puteți trezi că ați cumpărat ștrasuri, în loc de diamante. În magazin, clientul e martor la testarea piesei.

Codul este ADN-ul pietrei și se inscripționează cu laserul pe una dintre fațete, după ce piatra a fost tăiată.

În fine, o confirmare pentru domni: diamantele chiar sunt o companie extrem de plăcută pentru doamne. Iar asta nu se va schimba prea curând.


VIDEO PROTVPLUS.RO