Harta localităților carantinate din România. În ce condiții pot ieși oamenii din case

Ultima actualizare: 05-11-2020 20:22

12 localități din Romania sunt în carantina din această dimineața. 4 sunt orașe mari și se află în județele Cluj și Sălaj. Alte 8 sunt din Timiș.

În aceste zone, rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori, iar oamenii pot ieși din case, doar cu declarație pe proprie răspundere sau cu adeverință de serviciu.

Dimineață au intrat în carantina localitățile Gherla, Zalău, Jibou și Cehu Silvaniei. În Gherla, rata de infectare a ajuns la 8,44 la mia de locuitori.

Teodora Suciu: "Pentru următoarele 14 zile muncipiul Gherla se afla în carantină. Deplasările sunt restricționate, iar cei care ies din case trebuie să aibă o declarație pe propria răspundere. Mai multe echipaje de poliție vor face filtre la intrarea în oraș, iar cei care nu au un motiv bine întemeiat vor fi întorși din drum."

Salajul a devenit de astăzi primul județ din țara care are 3 orașe mari în carantină. În Zalău unde rata de infectare este de 8,9 - la mia de locuitori a ajuns astăzi și ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Responsabilitatea nu este a cuiva în parte, ci a tuturor transportările mari, evenimentele mari sunt cele care fac transmiterea. Din punctul meu de vedere niste restricții impuse în 3-4 săptămâni să ne aducă o stabilitate, dacă respectăm aceste restricții să mergem pe pantă descendentă."

S-au înăsprit regulile și în 8 localități din Timiș. Cele mai multe se afla lângă Timișoara. Autoritățile au anunțat abia la 3:45 că măsura carantinei se aplică de la 5 dimineața, și nu din 6 noiembrie așa cum au spus inițial.

Liliana Oneț: "Noi am pus intrarea în vigoare a acestor restricții data de 6, ora 00:00. Ulterior, prin ordinul comandantului acțiunii, apărută în cursul serii foarte târziu s-a dat carantinarea cu ora 5 dimineața".
Reporter: "Nu ar trebui să existe o comunicare mai eficienta astfel încât să nu îi bulverseze pe oameni?"
Liliana Oneț: "Noi trebuie să respectam ceea ce primim de la București".

Pentru că au aflat prea din scurt de noile restricții oamenii au fost doar avertizați. La fel ca în starea de urgență, aceștia pot ieși din case doar că să meargă la serviciu, la doctor sau la cumpărături de strictă necesitate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO