Ghid pentru femeile bătute de parteneri, întocmit de autorități. Unde NU trebuie să se ascundă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 02 Martie 2018 18:29
Categorie: Social

Ieșirea dintr-o relație violentă nu este imposibilă, spun specialiştii, care le îndeamnă pe femeile bătute de parteneri să îşi ia inima în dinţi şi să-i părăsească.

Majoritatea victimelor sunt însă prea speriate ca să poată face acest pas. Un proiect de lege ajuns în Senat propune înființarea unor echipe de intervenție care să le preia și să le îngrijească pe femeile agresate. Până când legea le va oferi şi o protecție reală, ele au la dispoziție un ghid făcut de autorități, care le învață cum să scape de agresor.

20.000 de victime ale violenţei în familie sunt înregistrate într-un an la noi în ţară, iar cauzele sunt multiple. Ordinele de restricţie încălcate, pedepsele mici pentru agresori şi lipsa de proceduri sunt doar câteva dintre ele. Acum avem un proiect de lege care introduce noţiunea de echipe de intervenţie de urgenţă.

Mihaela Ungureanu, director DGASPC Sector 4: "Vor funcţiona la nivelul UPU. Va fi posibilă intervenţia rapidă punctuală, pentru a sprijini victima, nu va mai fi nevoie ca victima sa aștepte şi să se deplaseze la INML pentru un certificat medico-legal."

Femeia sună la o linie dedicată victimelor, echipa de intervenţie de la Asistenţa Socială vine, o preia dacă este în pericol şi o duce într-un centru unde este consultată de doctor, consiliată de psihologi şi i se oferă adăpost.

În prezent, aceşti pasi înseamnă drumuri multe şi zile întregi pierdute, timp în care victima este tot în preajma agresorului.

Andreea Braga, directorul Centrului Filia: "Trebuie să se deplaseze la Medicină Legală, care nu e în toate localităţile. Pentru asta trebuie să aibă bani pentru drum şi pentru certificat."

Până când vor putea cere ajutorul statului, victimele pot afla dintr-un ghid pus la dispoziţie de autorităţi cum să scape de un agresor. De îndată ce identifică semnele care îl trădează pe partener că va deveni agresiv, victima trebuie să aibă un plan, pentru a părăsi cât mai repede locuinţa.

De multe ori când se simt în pericol, victimele au tendinţa de a se închide în baie. Nimic mai greşit, spun specialiştii. Nu vă baricadaţi niciodată într-un loc fără ferestre mari, în care există riscul să rămâneţi fără semnal ca să chemaţi ajutor.

Când la mijloc sunt şi copii, victima poate stabili un cod, o frază sau un cuvânt, prin care să îi anunţe pe cei mici că sunt în pericol.

Ultimul loc în care ar trebuie să vă gândiţi să vă adăpostiţi este bucătăria. Aici, ustensilele pot deveni oricând arme în mâna agresorului.

Partea şi mai grea începe atunci când victima reuşeşte să iasă din locuinţa. Este bine să păstreze la vecini sau în maşină, bine ascunsă, o geantă cu bani, haine şi documente. Şi să nu uite să-şi dezactiveze GPS-ul de pe telefon.

Femeie de 34 de ani, ucisă de fostul iubit, pentru că îl părăsise pentru fostul soț
Femeie de 34 de ani, ucisă de fostul iubit, pentru că îl părăsise pentru fostul soț
VIDEO PROTVPLUS.RO
proteste coruptie
Sondaj: câţi români sunt de acord cu amnistierea sau graţierea corupţilor
Spectacol fascinant pe un lac de acumulare din Alba. Zeci de lebede au poposit aici
Cele mai populare căutări ale românilor în Google în 2018. Ce apare la secțiunea ”Ce este?”
Povestea cutremurătoare a celor doi copii abandonați de mamă pe asfaltul ud, în fața spitalului din Alexandria
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
salariati
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”