Legea fumatului provoaca haos intre institutiile statului dar si in randul proprietarilor de restaurante. Legea nu prevede norme de aplicare si se va aplica pur si simplu dupa definitie, spune initiatoarea legii.

Tot deputatul PSD propune ca mai multe institutii printre care ANPC, Ministerul de Interne, Politia Locala, Ministerul Sanatatii, dar si asocialiile din domeniul ospitalier sa faca un ghid care sa ajute la aplicarea si intelegerea corecta a acestei legi.

Intre timp proprietarii de restaurante isi invata ospatarii sa fie mai vigilenti, ca nu cumva clientii sa plece de la tigara, direct acasa, fara sa plateasca nota.

Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise nu prevede nici macar o norma de aplicare, lucru ce ii pune in mare incurcatura pe cei de la politia locala, responsabili de controale si amenzi. "Lucram la un set de reglementari interne" spun reprezentantii politiei locale.

Intre timp, Aurelia Cristea, initiatoarea legii care interzice fumatul in spatiile publice, spune ca va exista totusi un ghid de aplicare, in care li se va explica celor de la ministerul de interne si de la politia locala ce inseamna spatiu inchis. Terasele si balcoanele sunt exceptate, spune deputatul PSD.

Aurelia Cristea : "Voi solicita chiar saptamana viitoare guvernului sa constituim un grup de lucru in care sa fie prezenti reprezentanti ai ministerului de interne, inclusiv de la ministerul sanatatii, protectia consumatorului, prin care sa stabilim un ghid de implementare a legii."

Totusi lamurita complet nu este nici macar initiatoarea legii. De exemplu nimeni nu stie deocamdata daca o terasa cu doi pereti de sticla si acoperis este sau nu considerat spatiu inchis.

Nelamuriti sunt si proprietarii de restaurante care incearca sa gaseasca solutii pentru clientii fumatori si in acelasi timp sa se asigure ca nimeni va pleca fara sa plateasca.

Proprietar restaurant: "Evident ca ospatarii o sa fie mai vigilenti mai atenti, evident cand o sa iasa cineva afara sa fumeze...nu cred ca o sa plece cineva fara sa plateasca dar evident vom fi mai atenti."

La polul opus ii gasim pe clienti, neincrezatori si ei. Imaginati-va urmatorul scenariu. Un fumator ia masa intr-un restaurant. La un moment dat va dori sa sa iasa afara la tigara. Cel mai probabil isi va lua cu el bautura dar lucrurile cum ar fi haina sau geanta si le va lasa la masa. Aici intervine urmatoarea problema. Cine va supraveghea aceste lucruri pentru ca proprietarii restaurantelor spun clar, ei nu isi asuma despagubirea in cazul unui furt.

Fumator: "Nu imi iau plasa de cumparaturi stii afara, nu clar. Dar daca tot se da legea asta sa puna pe cineva care sa pazeasca interiorul restaurantelor daca vreau sa ies afara la o tigara sa fie cineva responsabil de lucrurile mele."

In functie de cate probleme sau neintelegeri va genera aplicarea acestei legi, va fi evaluata si peste un an, daca va fi nevoie, se vor face corectii.