Ce poate face un roman cu banii pe care i-a strans dupa ce a lucrat pe un vas de croaziera. In 4 ani, pornesti o afacere
Dupa cativa ani de munca pe vase de croaziera, unii romani demonstreaza ca disciplina si perseverenta sunt baza oricarui plan de afaceri. S-au intors in tara cu cateva zeci de mii de euro si si-au deschis restaurante.
Deveniti acum patroni, stau permanent in localuri si spun sincer ca efortul de astazi nu este cu nimic mai prejos fata de vremea cand erau picoli in tarile baltice, pe Mediterana sau in Caraibe.
Cine ar fi crezut ca poti ridica pe o straduta din cartierul bucurestean Rahova un bloc cu doua etaje, ca sa faci in el un restaurant de lux cu 100 de locuri? Si ca afacerea va ajunge sa valoreze, in mai putin de doi ani, 1 milion de euro? Acesta a fost visul a doi prieteni, fosti chelneri, de cand faceau munca de jos pe vase de croaziera.
Vapoarele care plimbau turistii pe Dunare au fost, de fapt, "scoala" in care Marius a invatat meserie. A plecat pe vas la 22 de ani. De la 1.500 de dolari pe luna, cat a primit in primul contract debarasand farfurii, a ajuns la 4.500 de euro salariu.
"Ajutor de picol de picol, scrumiere, sters mese, ce sa spun, viata grea! Am inceput deja sa ma gandesc acasa, ca pot face ceva cu banii stransi de acolo. In general, ospatarul stie si ce inseamna bucatarie, si ce inseamna serviciu, si cum ar trebui sa se comporte un restaurant", povesteste Marius.
In prezent, reuseste sa atraga, intr-o zona aparent neprielnica pentru gastronomie fina, clienti obisnuiti sa ia pranzul si cina in Dorobanti si Herastrau. Marius a devenit profesor pentru cei noua ospatari. De fapt, toti fostii "vaporeni" cu afaceri prospere sunt omniprezenti in localuri.
Dupa 5 ani in care au muncit pe vase de croaziera, taind in lung si-n lat Mediterana si Caraibele, doi frati s-au intors in tara si au deschis o terasa unde lucrau initial cinci ospatari si chelneri. Doi dintre ei erau chiar patronii.
Investitia initiala, adica 120.000 de euro, erau de fapt toti banii stransi de fratii Ivan si de sotiile lor. La fiecare 12 luni, aproape au dublat cifra de afaceri si numarul de angajati. Astazi, 300 de oameni pot lua simultan masa la ei. Secretul? Se pun in pielea subalternilor, care primesc lefuri decente si un procent din vanzari si bacsisuri.
"Eu n-am visat in viata mea, eu sau fratele meu, sa fim patroni. Comunicam ca si colegi si apoi ca patron-angajati", spune Tudor Ivan.
Pentru cei tentati, e important de stiut ca meseria de "vaporean" inca se poarta. "Chiar luna viitoare agentiile cauta circa 200 de romani care sa lucreze si pe partea de bucatarie, dar si vanzari, de shop, de SPA", spune Laurentiu Mata Tanase, consultant.
Dureaza, totusi, cel putin 4 ani cat sa strangi destui bani pentru a porni o afacere.
Sursa: Pro TV
Etichete: restaurante, afaceri, patroni, vase de croaziera,
Dată publicare:
07-09-2014 20:10