Fish barurile se înmulțesc în România. Clienții aleg peștii și îi primesc apoi gătiți
Odată ce românii au prins gustul peștelui şi fructelor de mare, comercianţii s-au adaptat. Dovadă că se deschid tot mai multe localuri de tip "fish bar", o combinaţie între restaurant şi piaţa de peşte.
Clientul cumpără peștele proaspăt şi dacă vrea bucătarii îl pregătesc pe loc. Marfa este adusă în special din Grecia, dar sunt şi peşti congelaţi din Alaska, cum ar fi somonul de captură.
Pentru că gustul se educă, bucătarii dintr-un fish bar sunt dispuşi să le explice clienţilor ce pește sau fructe de mare să aleagă: mai gras, mai slab, de captură sau acvacultură. Cei care doresc, pot învăţa inclusiv cum se curăţă corect peştele.
Alegeri 2024
10:32
Alegeri parlamentare 2024. Tot ce trebuie să știi despre alegerile din 1 Decembrie
09:32
Ce spune Călin Georgescu despre posibilitatea anulării primului tur al alegerilor prezidențiale
09:12
Cât de periculoasă ar putea fi victoria lui Georgescu. Ştefănuţă: Preşedintele poate lua decizii periculoase în privinţa NATO
21:15
De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare
”Acum 3-4-5 ani, toată lumea se ducea spre o doradă sau un somon, acum dorada şi somonul s-au transformat într-un file de john dory, barbuni, limba de mare pe bază de peste simplu. Noi îl asezonăm, îl aranjăm, îl împachetăm. Ajungi acasă, doar l-ai pus la cuptor, noi vă dăm timpul de gătire, tehnica”, spune Răzvan Velea, managerul unui fish bar.
Conceptul de fish bar este foarte popular în Spania, Italia şi Franţa, dar şi în America, în special la New York. În urmă cu 5 ani a apărut timid şi la noi acest concept doi în unu: piaţă şi restaurant, în acelaşi loc. Între timp, vânzările au crescut cu 40%, la fel şi numărul celor care au deschis astfel de localuri.
Aici 20% din peste provine din acvacultura, iar 80% din peşte este de captură. Cea mai mare parte a mărfii este adusă din Grecia. Maşinile fac drumul de 3 ori pe săptămână.
Alţii se laudă că aduc peştele din toate mările Europei, dar cel congelat şi de mai departe. Este gătit sub ochii pofticioşilor.
"Avem produse care vin din Senegal şi Maroc, dar în special din marea Nordului.Din Spania vine Palometa, care e din familia doradelor, rândunica de mare, peştele arctic şi red fish.”
Consumul de peşte şi fructe de mare a crescut la noi în ultimii ani de la 3, la 6,3 kilograme pe an. Dar mai avem de recuperat până să-i ajungem pe spanioli, care mănâncă de trei ori mai mult peşte.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!