Salate preparate din verdețuri care cresc sub privirile clienților, într-un restaurant din Berlin
Într-un restaurant din Berlin, salatele sunt preparate din verdeţuri care cresc sub privirile clienţilor. În local a fost amenajată o grădină verticală şi, nu de puţine ori, înainte de a se apuca de gătit, angajaţii culeg recolta.
În acest restaurant, verdeţurile sunt crescute în spatele unor uşi de sticlă, în jardiniere speciale.
Ema Paulin, coproprietar Good Bank: "Plantăm seminţele şi durează patru săptămâni până cresc. Recoltăm în fiecare zi, o dată dimineaţa şi o dată după-amiaza, sub ochii clienţilor noştri. Putem să recoltăm şi pe loc, în caz de nevoie."
Frunzele sunt folosite pentru prepararea unor salate pe loc. Celelalte ingrediente sunt aduse de la ferme şi mici producători locali.
Ema Paulin, coproprietar Good Bank: "Am simţit că e nevoie de o schimbare în acest domeniu. Am vrut să creăm preparate pentru o nouă generaţie de clienţi. Pentru cei care cred în mâncarea adevărată."
Reprezentanţii localului insistă că nu folosesc niciun fel de pesticide. În plus, verdeţurile sunt recoltate cu tot cu rădăcină. Astfel, atunci când ajung în farfurie au mai mulţi nutrienţi decât salatele recoltate tradiţional.
"Locuind în oraş, ne-am obişnuit cu ideea că hrana noastră vine de departe. E plăcut să ştii că aici vine de dincolo de geam", spune o clientă.
Ferma verticală a fost creată de un laborator din Berlin, specializat în acest tip de grădinărit urban.
Leandro Vergani, coproprietar: "Reuşim în ferma noastră verticală să copiem condiţiile din natură. Înlocuim lumina soarelui cu cea a LED-urilor, iar pământul e înlocuit cu un substrat."
Grădinăritul urban a devenit tot mai popular în Germania în ultima perioadă. S-au înmulţit grădinile de pe acoperişuri şi culturile interioare, dovadă a dorinţei germanilor de a şti cât mai multe despre produsele care le ajung în farfurie.