Fetita de un an si jumatate, in stare grava, la spital, dupa ce a inghitit otrava pentru gandaci. "Nu exista antidot"

27-05-2016 17:26

copil otravit

Adultii trebuie sa fie atenti unde depoziteaza substantele toxice. O fetita de numai un an si jumatate, din Tecuci, judetul Galati, a baut dintr-o sticla care continea otrava pentru gandaci, lasata de parinti intr-o debara.

Faptul ca a varsat de mai multe ori pana la venirea medicilor, i-a salvat viata, pentru ca substanta este foarte periculoasa si nu are antidot.

Cand parintii si-au dat seama ce s-a intamplat, au dus-o pe fetita de un an si jumatate la Spitalul din Tecuci. Acolo i-au fost facute spalaturi stomacale, dar, pentru ca starea ei era grava, medicii au chemat elicopterul SMURD de la Galati.

Acum ea este la Reanimare, la Spitalului de Pediatrie, dar in afara oricarui pericol. Cand au aflat ce otrava a baut, medicii s-au ingrozit: este vorba despre o solutie concentrata, foarte puternica, care trebuie diluata dupa formula: sapte picaturi la trei litri de apa.

Medicii spun ca fetita a apucat sa bea cam zece mililitri de substanta, ceea ce echivaleaza cu aproape doua sute de picaturi de otrava. Imediat i s-a facut rau si, din cauza ca a fost considerata o urgenta majora, a fost transportata cu elicopterul SMURD la Galati.

Dr. Angel Trifan, medic coordonator SMURD: "Dupa ingerare, copilul a varsat de patru ori, a fost dus de catre familie la spitalul din Tecuci, unde i s-a facut o spalatura gastrica, i s-a administrat carbune activat si a fost hidratat. Ulterior a fost solicitat elicopterul pentru transferul intre spitale. Interventia medicilor este vitala, fiindca ingestia de insecticid poate fi mortala si mai ales la varste foarte mici."

Copila a fost internata in sectia de terapie intensiva, impreuna cu mama ei. Medicii spun ca a scapat cu viata, pentru ca organismul ei a reactionat imediat.

Dr. Geta Badiu, director medical Spitalul de Pediatrie Galati:
"S-a facut spalatura gastrica atat la Tecuci, cat si la noi. Carbune activat. Cu evolutie favorabila. Era vorba de un insecticid pentru gandaci, nediluat si ingerat de copil in cantitate de cinci, zece mililitri. Sigur, e vorba despre un insecticid care nu are antidot si asta este parte delicata a lucrurilor. Este vorba despre o sticluta care era pusa inadecvat, in camara, adica la inaltimea lui. Aceste substante trebuiesc tinute sub cheie."

Aceasta situatie le-a atras atentia si inspectorilor de la Directia pentru Protectia Copilului Galati.

Ciprian Groza, Directia pentru Protectia Copilului Galati:
"Am demarat o ancheta in acest caz, in urma careia vom stabili daca a fost vorba despre o neglijenta. Daca a fost asa, vom lua masurile care se impun la momentul respectiv. Copilul ar putea fi luat si dat in familia extinsa sau luat in grija statului."

Daca ancheta va stabili ca a fost vorba despre un accident, iar familia isi va asuma greseala, fetita va fi lasata, cel mai probabil, in grija parintilor. Medicii le atrag atentia sa aiba grija unde tin substantele toxice.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO