Festivalul Pestelui din parcul IOR, din Capitala, i-a atras pe pofticiosi: "Am scapat de gatit azi. Face cinste sotul"
Cu doua saptamani inainte de postul Craciunului, negustorii au organizat in parcul IOR din Capitala Festivalul Pestelui.
Borsul de crap aburind intr-un ceaun imens, scrumbia bine perpelita la foc mic sau pastravul rumenit pe gratar au venit la pachet cu mamaliguta si un strop de ardei iute. Nu e de mirare ca iubitorii de peste au mancat pe saturate si, daca vor, mai trec si duminica pe la festin.
"Am pregatit un bors de crap cu peste de la Dunare, acrit cu bors, cu verdeata multa, cu legume multe, mamaliguta calda si ardei iute", spune un bucatar.
Bucatarii au avut grija sa se trezeasca dis de dimineata, iar borsul a fost pregatit in aer liber. Si pentru ca vorbim de crap de Dunare, a fost preparat dupa o reteta lipoveneasca, intr-un ceaun imens de o mie de litri, instalat chiar pe una din aleile din parc. Tocmai mireasma i-a atras pe multi, iar o portie s-a vandut cu 10 lei.
Pentru felul doi, saramura cu mujdei si mamaliguta a facut concurenta din urma.
"Astazi am scapat de gatit... Face cinste sotul meu", este fericita o doamna.
Pentru cei care au preferat pestele la gratar, cea mai dificila optiune a fost intre scrumbie sau pastrav, pesti perfect rumeniti la foc mic. Negustorii au venit si cu zacusca din peste.
Pentru gusturile mai... sofisticate, un stand intreg cu scoici, creveti, homari sau rapane fierte in vin si unt au facut deliciul festivalului.
"35 de lei este portia de creveti", spune o doamna.
Pentru cei care au mancat cu prea multa pofta, mustul sau un suc de mere, proaspat stoarse, au picat numai bine.
Cui i s-a deschis apetitul pentru peste, mai poate prinde si duminica cateva portii bune la festival.