Fertilizarea in vitro - finantata de la stat?

Ultima actualizare: 15-09-2012 03:22

O mana de ajutor le-ar putea fi intinsa cuplurilor care isi doresc din tot sufletul copii, dar nu ii pot avea. Mai multi senatori au initiat un proiect de lege prin care vor sa ceara statului sa finanteze doua incercari de fertilizare in vitro.

Adica asa cum se intampla in multe alte tari. Peste 20% din cuplurile de la noi traiesc drama infertilitatii.

La o clinica privata din Capitala se fac luna de luna 25 de programari pentru fertilizarea in vitro. Din pacate pentru noi din ce in ce mai multe cupluri de romani au probleme de fertilitate.

Specialistii estimeaza undeva la 20% numarul perechilor care nu pot avea urmasi. O astfel de procedura medicala este costisitoare - atat la privat, cat si in spitalele de stat.

Fertilizarea in vitro inseamna ca spermatozoidul fecundeaza ovulul in laborator. Acolo se formeaza embrionul care este transferat in uter la 72 ore de la conceptie.

Pentru a avea copii cuplurile apeleaza la mai multe incercari de fertilizare in vitro. Daca procedura va fi gratuita vor exista si restrictii.

In alte tari procedura este suportata de stat. De exemplu, in Franta sunt suportate de la buget cinci incercari de fertilizare in vitro, iar in Israel doi. Proiectul va ajunge in curand pe masa parlamentarilor pentru dezbatere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO