Fermierii români au început să angajeze deținuți în loc de zilieri
Sunt cuminţi, harnici şi respectă programul, iar după muncă nu merg acasă, ci în celulă. Asta spune proprietara unei plantaţii de cătină, care a angajat pentru cules deţinuţi de la penitenciarul Găeşti.
Ca şi alţi fermieri, a constatat că aşa plăteşte doar jumătate din banii pe care i-ar da unor zilieri. Din aceste contracte câştigă şi penitenciarele, dar şi deţinuţii, cărora li se reduce pedeapsa.
Pe o plantaţie de cătină ecologică din Dâmboviţa, 6 culegători harnici adună fructele.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reporter: "Aţi mai lucrat aşa ceva?"
Deținut: "Nu am mai lucrat, dar am învăţat repede."
Reporter: "Înainte de perioada aceasta din viaţa dumneavoastră, ce lucraţi?"
Deținut: "Am fost plecat în străinătate."
Mădălina se pregăteşte să exporte în Coreea o recolta uriaşă, dar nimeni nu voia să muncească nici pentru 100 de lei pe zi. Acum plăteşte 61 de lei pe zi pentru fiecare deţinut de la Penitenciarul Găeşti.
Mădălina Giurescu, fermier: Am încheiat contractul foarte repede, iar oamenii sunt foarte buni. Au învăţat în 5 minute, nu se plâng, nu le e rău, nu le e greu.
Reporter: "Faţă de costurile pe care le presupunea colaborarea cu sătenii?"
Mădălina Giurescu, fermier: "Sunt mai mici. La săteni- ziceau că vin 10, mă trezeam cu 2- trebuia să le asigur masă. Nu voiau să se treacă în caietul zilierilor că să nu piardă ajutorul"
Ovidiu are 29 de ani şi mai are 7 luni până la liberare.
Ovidiu: "E o zi că toate zilele pentru mine. Am mai lucrat şi în libertate aşa ceva. Mi se pare foarte uşor!"
Florin Ispas, Penitenciarul Găești: "În termeni de reducere a pedepsei, pentru fiecare 4 zile lucrate pentru care sunt şi remuneraţi au o zi câştig. Pot preschimba remuneraţia în zile libere."
Şi Penitenciarul Jilava a semnat contracte cu administratorii unei livezi. 200 de deţinuţi culeg piersici.
Cristian Mincu, Penitenciarul Jilava: "Deţinutul se va elibera şi la reveni în societate cu un comportament pro social, va învaţa să îşi câştige licit existenţa. Din suma negociată, care nu poate fi mai mică decât salariul minim pe economie, deţinuţii primesc 40%, iar restul revine închisorii."
În câmp deschis apar şi situaţii speciale. Un deţinut scos la cules de afine, la 30 de km de închisoarea Deva, a evadat de pe plantaţie.
Gardienii care îi păzeau pe el şi pe colegi au observat că lipseşte abia când au făcut prezenţa în dubă, la sfârşitul zilei de muncă. Un incident similar s-a întâmplat la cules de cartofi, când a dispărut un tânăr aflat la numai o luna de liberare. Ambii au fost prinşi şi au mai primit 6 luni în plus la pedeapsa.
Pe durata contractelor, pe care le poate încheia orice închisoare cu regim deschis şi semideschis, hrana şi paza deţinuţilor e asigurată tot de penitenciar.
Sursa: Pro TV
Etichete: inchisoare, fermieri, bani, munca, contract, zilieri, gaesti, detinuti, plata, plantatie,
Dată publicare:
10-08-2017 19:01