Fanus Neagu: "Moartea n-a lipsit la nicio intalnire"
Scriitorul, romancierul si dramaturgul Fanus Neagu a fost unul dintre cei mai talentati autori contemporani, care va ramane in memoria cititorilor cu volume precum "Frumosii nebuni ai marilor orase" sau "Dincolo de nisipuri".
Fanus Neagu s-a nascut pe 5 aprilie 1932, in Gradistea-de-Sus, judetul Braila. A fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier si dramaturg.
A studiat primii cinci ani de scoala primara in satul natal. Si-a continuat studiile intre anii 1944-1948 la Liceul Militar din Iasi si a urmat Scoala Pedagogica nr. 2 din Bucuresti, iar in 1952 a devenit cursant al scolii de literatura "Mihai Eminescu", pana in anul 1953, fiind coleg de generatie cu Nicolae Labis, Radu Cosasu.
Intre anii 1954 si 1957 invata la Facultatea de Filologie din Bucuresti, dar nu isi incheie studiile.
In anul 1954 debuteaza cu povestirea "Dusman cu lumea", in revista Tanarul scriitor, iar in anul 1960 are loc debutul editorial, cu volumul de povestiri "Ningea in Baragan", retiparit in 1964 sub titlul "Cantonul parasit".
In anul 1960 publica "Somn de la amiaza", iar in 1962, "Dincolo de nisipuri", in anul 1967 publica "Vara buimaca", iar piesa "Scoica de lemn" este pusa in scena la Teatrul Nottara din Bucuresti.
Publica ulterior, in anul 1979, "Cartea cu prieteni", in anul 1981 - "Insomnii de matase", in anul 1985 - "A doua carte cu prieteni". In anul 1985 i se joaca piesele "Echipa de zgomote", la Teatrul Majestic, si "Olelie", la Teatrul National din Bucuresti.
Printre volumele pe care le-a scris se mai numara "Intamplari aiurea si calatorii oranj" (publicistica), romanul "Scaunul singuratatii", nuvelele "Dincolo de nisipuri", iar in anul 1993 i se joaca la Teatrul National din Bucuresti si la Teatrul National din Timisoara piesa "Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp". A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru volumele "Cantonul parasit", "Frumosii nebuni ai marilor orase", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp".
In perioada decembrie 1993 - 1996, Fanus Neagu a fost director al Teatrului National din Bucuresti. In noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Romane, iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al aceleiasi institutii.
Scriitorul si dramaturgul Fanus Neagu a murit in noaptea de luni spre marti, la spitalul Elias din Capitala, in urma unei indelungi suferinte.
Fanus Neagu a fost internat mult timp din cauza unui cancer, iar in ultimele saptamani a fost in coma. In acest sens, in 2008, aflat pe patul de spital, Fanus Neagu i-a trimis o scrisoare jurnalistului Marius Tuca, in care acuza agresivitatea presei fata de situatia sanatatii lui.
"Va e foame de moarte de ne cautati prin toate spitalele? Asteptati-o cu incredere in pragul casei voastre, va veni, n-a lipsit la nicio intalnire. Cei care nu ma credeti, puneti mana pe o lama si ascutiti-o pe venele de la o mana. Straniu e faptul ca majoritatea dintre voi vor muri fara sa se fi nascut. Da, sunt bolnav - cancer de prostata cu diseminari - ma tratez la Spitalul Elias (ma opresc sa fac o plecaciune in fata medicilor, asistentelor, infirmierelor si tuturor slujitorilor acestui spital pentru imensa lor dragoste de oameni) si nu doresc altceva decat sa ma lasati in pace cu nenorocul, suferinta, spaimele si sperantele mele. Eu stiu sa indur, varsta m-a invatat multe, dar am o familie, rude, prieteni pe care-i ingroziti cand ma ingropati a doua oara in decurs de sase luni. Va intreb: o faceti din pustiu sufletesc sau din cea mai elementara lipsa de constiinta profesionala? Apoi, ce bucurie va trezeste suferinta altora? Si, mai ales, pentru ce ne vreti dincolo de dincolo? Literatura nu cititi, prin urmare nici cartile mele, la film nu mergeti, la teatru nici atat. Imi inchipui cu toata sinceritatea ca nici de urat nu ne urati", scria Fanus Neagu intr-o scrisoarea adresata jurnalistului Marius Tuca, in care acuza agresivitatea presei fata de situatia sanatatii lui.