Esther Perel, specialista în probleme conjugale, spune de ce înșală oamenii. Interviu de Andreea Esca

Ultimul update: Marti 02 Octombrie 2018 18:08
Data publicarii: Sambata 29 Septembrie 2018 18:27
Categorie: Social

”Ce se petrece într-o societate, se reflectă în toate căsniciile”, spune o cunoscută specialistă în probleme conjugale. Cartea ei, ''Inteligența erotică'', tradusă și în română, a făcut înconjurul lumii.

Esther Perel a salvat mii de cupluri aflate în impas, pentru ca astăzi să ne ofere un posibil răspuns la întrebarea: ''De ce înşală oamenii?'' Prezentă la festivalul "Unfinished", care se desfăşoară în aceste zile în București, Esther Perel a stat de vorbă cu Andreea Esca.

Esther Perel a venit prima dată în România în urmă cu 39 de ani. Găsise un loc bun şi ieftin pentru schi. Apoi ne-a vizitat țara în repetate rânduri, astfel încât spune că le-a văzut pe românce trecând de la faza în care considerau căsătoria ca un ''dat pe viaţă, cu orice sacrificiu'', la femeile care au alte aşteptări de la un cuplu.

''Înainte construiam o căsnicie, formam o familie pentru supravieţuire, pentru adăpost şi hrană. Apoi am întâlnit conceptul de ''romantism'' şi am vrut companie, să simţim că aparţinem cuiva. Astăzi suntem conştienţi de prezenţa fiecăruia într-o relaţie, de ce putem face într-un cuplu: ''Vreau să mă ajuţi, că în această relaţie, să devin cea mai bună versiune a mea.''”, spune Esther Perel.

Esther Perel, specialistă în relaţii de cuplu, ne spune că în majoritatea ţărilor occidentale o criză în mariaj poate să apară chiar după primii 3 ani de căsnicie.

Esther Perel: ”Sunt de fapt două etape importante: primii 3 ani şi după ce pleacă copiii de acasă. Există o etapă a vieţii pe care noi o numim acum ''vârsta mijlocie'', care nu exista înainte, pentru că se murea la această vârstă. Trăim de două ori mai mult decât în urmă cu 100 de ani. Acum ''vârsta mijlocie'' este momentul în care te întrebi: asta a fost tot? Se poate mai mult?''. Am putea continua aşa pentru următorii 35 de ani şi pendulezi între ce ai pierdut, ce ai sperat să ai şi ceea ce ai putea avea încă.”

Cele mai multe cauze ale divorţului au fost legate de înstrăinarea faţă de celălalt şi abuzuri, însă mai este ceva... spune Perel.

”Înainte oamenii divorţau pentru că nu erau fericiţi, acum divorţează pentru că vor să fie mai fericiţi decât sunt. Un alt motiv pentru care oamenii se despart este că se îndrăgostesc de altcineva, au trăit o viaţă plină cu cineva. Este foarte important să înţelegem că longevitatea nu este singurul element al succesului într-o căsnicie. Sunt mulţi dintre noi care au avut relaţii lungi şi nefericite", spune Esther Perel.

”Există viaţă după adulter pentru unii. Pentru alţii este că sărutul morţii, este sfârşitul. M-aţi întrebat despre o chestiune pe care am auzit-o de mai multe ori: ''când înşeli simţi că trăieşti în sfârşit '', acelor oameni adulterul le legitimează plecarea din relaţie, pentru că este antidotul noţiunii de romantism, a devenit ''cea mai înaltă formă de trădare''”, a mai spus autoarea.

Cu toate acestea, într-o lume a divorţurilor pe bandă rulantă, Esther Perel ne spune că tinerii de acum, generaţia 'the millenials'' vor să se căsătorească pentru că mulţi provin din familii divorţate, iar siguratatea îi face să vadă paradoxal căsătoria ca pe o ultimă şansă la stabilitate.

Şi dacă ar fi să le învăţăm pe adolescente lucruri esenţiale, care ar fi acestea?

”În primul rând să înveţe să-şi iubească trupul. Este casa ta, locuieşti în ea. Poţi alege să fie un castel cu multe camere în care să-ţi petreci timpul cum vrei tu sau poate fi o închisoare din care de-abia aştepţi să evadezi. Dacă simţi că vrei să evadezi, înseamnă că nu poţi să inviţi pe nimeni înăuntru'', explică Perel.

Pentru că vorbim despre tineri, bombardaţi de modele de cele mai multe ori superficiale, Esther tine să spună că e foarte important ca ei să înţeleagă devreme că puterea de atracţie este direct legată de încrederea în sine.

Andreea Esca: ''Deci nu trebuie să cheltuim mulţi bani pe lenjerie intimă sexy?
Esther Perel: ”Depinde cum o porţi. Poţi să porţi o piesă din bumbac simplă cu atitudine, cu încredere în tine, care să spună despre tine: ''uită-te la mine sau aş vrea să fiu privită'' sau poţi să porţi cea mai scumpă lenjerie intimă şi să spui: ''ştiu că arăt ridicol'' sau să ai un partener care să spună: ''ce este asta de pe tine şi tu să te simţi ridicol''. Să fim sinceri, atitudinea este cea care dă valoare hainelor pe care le porţi. Şi poate că porţi o haină care strigă: ''sunt cea mai tare, sunt cea mai tare'', dar nu despre asta este vorba.''

Fiica unor supraviețuiori ai Holocaustului, Esther Perel a atras atenţia lumii cu articolele sale despre scandalul dintre Monica Lewinski şi familia Clinton. Atunci Perel a făcut valuri în mediul online cu mesajul: ''sa alegi să stai într-o căsnicie nefericită, când poţi să pleci, este noua ruşine.''

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis, Let`s Do It, Romania!
Concurs anticorupție ”Civic Avengers”. Premiul: o cafea cu președintele Klaus Iohannis
Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm
”Visuri la cheie”. O fetiță și bunica ei, cu o poveste tragică de viață, au primit o casă construită de la zero
Tartă cu ciocolată și zmeură, o rețetă sănătoasă propusă de Elena Lasconi
Legendara CC-Catch concertează la Cluj. Mesajul transmis românilor de artistă
Mesajul transmis de un copil de 7 ani, părăsit de mamă. Trăiește într-o sărăcie cruntă
spaniol
Motivul pentru care un tânăr spaniol a decis să aleagă Iașiul pentru bursa Erasmus
Exercițiu pentru testarea reacției la accidente. Câți au oprit să ajute
Criză de sânge. Zeci de angajaţi ai primăriei din Sebeş au donat
Medalii de aur și bronz pentru România la Olimpiada internaţională de Astronomie
Populaţia, la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani. Ţara care s-a umplut de români
Imagini cu șantierul primului spital de oncologie pediatrică din România