Elevii vor urma cursuri de prim ajutor. Programul a fost lansat deja in 12 scoli din Capitala
Dascalii si elevii trebuie sa stie sa acorde primul ajutor. Autoritatile au introdus un program pilot de educatie sanitara, in 12 scoli din Capitala.
Cursurile sunt predate de personalul medical de la serviciul de ambulanta si de specialisti de la serviciul 112.
Anul viitor insa, ar putea fi introdusa in toate scolile din tara o materie care sa-i invete pe copii regulile de prim ajutor.
A inceput primul curs de resuscitare pentru elevii din Bucuresti.
Elisa a aflat pentru prima data cum trebuie sa procedeze atunci cand vede ca cineva s-a inecat cu mancare sau nu mai poate respira.
Nici ceilalti elevi nu stapanesc bine tehnicile de prim-ajutor.
Despre cursurile de prim-ajutor, elevii claselor a II-a si a IV-a invata la activitatile optionale de educatie pentru sanatate. Iar cei din clasele a VII-a si a VIII-a, la orele de educatie civica.
''Stiu o parte dintre manevre, nu stiam sa le explic poate ordinea", a declarat invatatoarea Daniela Mireniuc.
Programul pilot inceput de autoritati in Bucuresti in 12 scoli ar putea fi extins de anul viitor. Iata ce trebuie sa faca elevii si profesorii in caz de urgenta:
''Trebuie in primul rand sa se opreasca atunci cand vad ca cineva are nevoie de ajutor, sa identifice stopul cardioresporator, sa cheme ajutor si sa inceapa sa faca compresiile toracice si ventilatiil", explica medicul Alis Grasu.
Multi dascali, dar si doctori spun insa ca ar trebui introdusa o materie obligatorie in scoli, care sa cuprinda normele de prim ajutor.
Ramane de vazut daca lectiile vor fi tinute de medici sau de profesori ce vor putea sa invete aceste tehnici de salvare.