E criza, asa ca trebuie luate masuri speciale. Craciunul la reduceri!
Criza financiara isi face simtita prezenta din ce in ce mai mult si acapareaza din ce in ce mai multe domenii, astfel in acest an vom avea sarbatori de iarna cu gustul amar al saraciei.
Insa, potrivit publicatiei britanice Times, nu este nevoie ca Sarbatorile sa se transforme intr-un "cosmar bugetar" si sa va duca la sapa de lemn. Iata zece sfaturi de urmat pentru toti cei afectati de criza:
1. Fa o lista cu ce ai nevoie si tine-te de ea. Rezuma-te la strictul necesar si calculeaza cu atentie numarul de invitati care ar putea veni pe la tine in aceasta perioada, fa-ti cumparaturile si in functie de buget, avand grija sa nu cedezi tentatiei de a cumpara "trei la pret de doua" cand tu ai nevoie doar de o singura bucata.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
2. Nu irosi mancarea! Ia in calcul si faptul ca vei avea, cateva zile, din ce sa pui laolalta cateva mese folosindu-te de ce a ramas prin frigider (supe, salate, antreuri, etc). Astfel, fii inventiv si creeaza noi feluri din "resturile" ramase de la mesele anterioare.
3. Cere fiecarui invitat sa contribuie cu cate ceva. Spune clar ce ai nevoie, luand in considerare si priceperea fiecarui invitat: cei care nu stiu sa gateasca pot aduce branzeturi, nuci sau vin, iar ceilalti, ce fel de mancare le iese cel mai bine si este in concordanta cu sarbatorile, astfel se va crea si o atmosfera de partasie in care fiecare se poate mandri cu ce a facut.
4. In loc de ingrediente scumpe incearca sa gasesti substitute la fel de gustoase, dar mai ieftine. Incearca vin spumant in loc de sampanie, spre exemplu, sau icre simple in loc de caviar.
5. Redu la maxim investitiile in decoratiunile de Craciun, refoloseste-le pe cele de anul trecut si pastreaza economiile facute astfel pentru a cumpara mancare.
6. Gandeste-te ce feluri de mancare ai putea darui in loc de cadouri. Biscuiti, prajituri si placinte, dar si sosuri mai speciale, ambalate in borcane frumoase si legate cu funda, pot fi cadouri foarte apreciate.
7. Incearca sa eviti sa cumperi aperitivele. Mai bine fa-le singura, desi iti ia mai mult timp.
8. Aprovizioneaza-te din timp cu alimente care nu se periseaza si este posibil sa faci o afacere. Daca nu te-ai gandit de luna trecuta sa cumperi bautura si alte produse neperisabile, ar fi o idee sa astepti pana in ultima clipa, cand unele magazine ar putea practica mari reduceri de preturi.
9. Pune sub semnul intrebarii lista de Craciun. Chiar ai nevoie de atat de multe sortimente de branza? Va manca cineva doua kilograme de alune?
10. Da o fuga in mai multe supermarketuri si compara preturile. Vei fi surprins sa constati ca cele in care intri foarte rar au preturi mult mai mici decat cele la care merge toata lumea.
Sursa: The Times
Etichete: cumparaturi, craciun, sarbatori, criza financiara,
Dată publicare:
16-12-2008 00:00