Dupa scandalul drepturilor de autor, legea ar putea fi modificata
Dupa ce mai multe edituri au refuzat sa publice fragmente din operele unor mari scriitori ca Sadoveanu, Arghezi sau Vasile Voiculescu, pentru ca mostenitorii lor au avut pretentii financiare, iata ca se schimba legea drepturilor de autor.
Citatele folosite vor fi remunerate cu o suma fixa inainte de a fi tiparite in manualele scolare. In timp ce editurile spera ca asa vor scapa de procese, urmasii autorilor se tem ca suma va fi una de nimic.
Problemele au aparut in momentul in care editurile au tiparit manuale, fara sa ceara macar permisiunea urmasilor scriitorilor citati.
S-au bazat pe faptul ca legea le dadea voie sa publice un "fragment". Cum termenul este generic, fiecare a inteles ce a vrut: o strofa, o poezie dintr-un volum sau trei sferturi dintr-o nuvela.
Asa s-au trezit editorii cu zeci de procese, in urma carora ar trebui sa scoata din conturi mii si mii de lei sub forma de despagubiri. Dupa toate aceste scandaluri, unii au lasat-o balta in defavoarea elevilor.
Proiectul de lege al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul lunii iunie. Dupa care, suma corecta ar urma sa fie negociata de autori mostenitorii lor, reprezentantii editurilor si cei de la ORDA.
Ministerul Educatiei nu se implica in acest proces pe motiv ca plata drepturilor de autor este inclusa in pretul manualului.