Dupa mici si bere, oina cu putere!
Promotorii vechiului sport national romanesc au organizat o competitie in Parcul Izvor, pe locul unde vineri bucurestenii se bateau pe bonuri la petrecerea campeneasca.
Organizatorii sustin ca romanii isi ignora sportul traditional, desi alte tari se mandresc cu jocuri asemanatoare cu bita si mingea.
Dupa revolutie romanii au uitat oina si acum doar cativa ii mai stiu regulile. Oina presupune iutime si inteligenta: 11 contra 11, in care cei care se apara trebuie sa ii loveasca pe teren cu o minge speciala pe cei de la aruncare.
Aparatorii pot arunca spre adversar doar din puncte fixe - colturi de careu, iar alergatorii care fac traseul se pot apara doar cu palmele.
Intre meciurile din parcul Izvor au facut demonstratii fosti jucatori de oina, care mai aveau putin si spargeau geamurile Palatului Parlamentului.
Promotorii oinei spun ca romanii au uitat sportul in loc sa se mandreasca practicandu-l. L-ar putea invata de mici, asa cum fac americanii cu basebalul, si englezii cu cricketul.
Oina are origini dacice, un stravechi joc al pastorilor ce loveau gheme de lana cu ciomegele. In Epoca de aur, a fost declarata chiar sport national, fiind predata in scoli si jucata intre salariatii din fabrici si combinate.