Doua mii de musulmani s-au strans pentru a sarbatori Kurban Bayramul: "Asta, sarbatoare, cel mai mare la noi"

12-09-2016 13:24


Aproape doua mii de musulmani s-au strans luni dimineata in sala de sport a clubului Dinamo din Bucuresti, sa participe la o importanta ceremonie religioasa: Kurban Bayramul sau Sarbatoarea Sacrificiului.

Aceasta marcheaza sfarsitul pelerinajului catre Mecca.

Inca de la ora sase dimineata, curtea bazei sportive Dinamo a inceput sa se umple de barbati, copii si femei, majoritatea imbracati in port islamic. Dupa 10 zile de post si pelerinaje in numele lui Allah, a venit momentul sa se bucure alaturi de familie.

Asa a inceput ziua pentru toti musulmanii din Romania. Desculti si asezati pe cate o bucata de panza sau un covor de rugaciune, oamenii s-au recules impreuna. In sala unde s-a oficiat slujba, barbatii au stat in centru, iar femeile sus in tribune. La final au ascultat o predica, iar apoi au iesit sa imparta masa lor de Kurban cu cei nevoiasi.

Ayoub Abdul Karim: "Sarbatoarea asta vine dupa sfarsitul Ramadanului cu doua luni si 10 zile si semnificatia ei este sacrificiul dat de Dumnezeu din cer lui Ismail, fiul lui Ibrahim sau Abraham."

Participant: "Asta, sarbatoare, cel mai mare la noi: Aid el Kebir."

Sarbatoarea ii indeamna pe credinciosi sa sacrifice cel mai frumos berbec in numele lui Allah si sa-l imparta cu altii.

Alchikh Risam: "Dimineata se sacrifica. Se da carnea pentru oamenii saraci, pentru familie, pentru apropiati."

Cu aceasta ocazie am aflat si secretul prepararii carnii de oaie la gratar, dar si o reteta traditionala de prajituri.

Barbat: "Se bate asa bine, taiam bucata cu bucata si bagam sare, putin peper negru si ulei de maslin negru. Lasam o ora sa ia gust si bagam la gratar."
Reporter: "Punem capac?"
Barbat: "Nu! Nimic."

Reporter: "Cum se cheama asta?"
Barbat: "Barazi. E dulce, are un pic de zahar, unt, susan si faina.
Reporter: Copiii primesc dulciuri de aceasta sarbatoare si cadouri."

Fateh Halak: "Eu mai tarziu iau prietenii si ne plimbam prin mall."
Reporter: "Asta dupa ce luati masa impreuna, nu?"
Fateh Halak: "Daa si ce e frumos e ca se dau bani la copii."
Reporter: "Si o sa mergi sa iti vizitezi toate rudele?"
Fateh Halak: "Daa, normal!"

Insa partea spirituala a sarbatorii e mult mai importanta pentru musulmani. Pentru unii pelerinajul la Mecca sau la muntele Arafat este un legamant pe viata.

Ayoub Abdul Karim: "Pentru mine dorinta de a ajunge acolo se reinoieste in fiecare an. Nu am ajuns niciodata. Gandul meu acolo e permanent."

Ceremonii asemanatoare au avut loc si la Geamia Hunkar din Constanta. Comunitatea a pregatit acolo peste 2.000 de pachete pentru familiile nevoiase din Tulcea si Calarasi. In Romania sunt peste 60.000 de musulmani, majoritatea in Dobrogea.

VIDEO PROTVPLUS.RO