Doctorul Virgil Musta: Suntem în război cu acest virus parșiv și ucigaș. Vom învinge

Ultima actualizare: 01-01-2021 11:52
Patru județe din România duc greu lupta cu Covid-19. Avertismentul medicului Virgil Musta
StirilePROTV

Doctorul Virgil Musta, una din cele mai respectate voci din prima linie de luptă împotriva Covid-19, este convins că anul acesta vom scăpa de pandemie, iar în curând virusul va putea fi tratat ușor, cu un simplu medicament. ”Vom învinge”, spune Musta.

 

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, consideră că ”suntem în război” cu acest Covid-19, un ”virus parșiv și ucigaș”, care a devenit ”mai agresiv și puternic”, dar este convins ”că vom învinge”, scrie Timiș Online.

”Nu aș spune că trăim aproape de un an cu virusul SARS-CoV-2, ci mai degrabă că suntem în război de un an cu acest virus parșiv și ucigaș. Încă nu ne cunoaștem foarte bine, permanent avem surprize, iar când am crezut în luna iunie că l-am biruit, a reînviat ca pasărea Phoenix și a devenit mai agresiv și puternic. Dar nici noi nu ne lăsăm. Vă spun dumneavoastră, ca să transmiteți comunității, printr-un articol la fel de inspirat, că vom învinge. Dar acest lucru nu-l putem face individual, ci numai împreună vom reuși. Și dacă toată lumea va fi convinsă de acest lucru, și dacă toată lumea va deveni responsabilă și va trage în aceeași direcție, virusul nu va avea nicio șansă să învingă. Vă cer doar responsabilitate și solidaritate, pentru a câștiga războiul, cu pierderi cât mai mici”, a spus Musta.

Doctorul precizează că vor apărea medicamente care vor vindeca virusul, dar este mai bine să ne vaccinăm împotriva Covid-19 pentru a nu cheltui apoi prea mult pentru tratarea bolii.

 

Covid-19 va reveni sporadic, ca o gripă

 

”Da, va exista (un tratament- n.red.). Sunt în cercetare și în studii clinice o serie de modalități terapeutice, unele inovatoare, pentru tratamentul acestei infecții. Eficiența lor o vom vedea, dar sunt convins că, în cel mai scurt timp, vom ține virusul și infecția sub control. Repet însă, dacă ne vaccinăm poate nu vom mai avea nevoie de aceste medicamente, și nu va mai trebui să cheltuim atât de mult cu tratamentul infecției Covid-19, mai ales pentru formele severe și cele critice de pe secția de terapie intensivă. Țara noastră nu știu cât își mai permite să suporte costurile foarte mari ale terapiei infecției SARS CoV-2. De ce să nu folosim acei bani să ne dezvoltăm ca societate”, a declarat Virgil Musta.

Medicul s-a arătat convins că ”pandemia nu va mai ține mult”, chiar dacă infecția va reveni sporadic, ca o gripă.

”Dacă ne dorim cu adevărat, pandemia nu va mai ține mult. Dar pentru aceasta trebuie cu toții să acționăm în acest sens. Chiar dacă și în viitor ne vom mai întâlni cu acest virus, dacă vom ști și vom dori să ne consolidăm mijloacele de apărare nu ne va mai afecta ca acum. Vom avea infecții sporadice, asemănătoare infecției gripale, care, din când în când ne vor impacta, dar cu pierderi minime de vieți omenești. Vom putea invinge însă pandemia doar împreună”, a mai spus Musta.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO