Doar 7% din romani sunt ingrijorati de terorism si siguranta personala. Care sunt cele mai mari temeri ale oamenilor
Siguranta personala, terorismul, sau fundamentalismul nu se afla pe lista de ingrijorari a romanului de rand.
Mai multe studii recente arata ca spre deosebire de tarile din Europa Occidentala, Romania nu este preocupata de amenintarile tot mai prezente, desi cei mai multi sustin ca autoritatile de la noi nu ar fi pregatite in cazul unui eventual atentat.
In studiul lor, cei de la GfK i-au intrebat pe oameni ce temeri au. Teama de terorismul ii ingrijoreaza pe 7% dintre romani, in vreme ce imigratia pe 4,5%. Fundamentalismul si extremismul religios doar pe 3%. Iar asta vine in contrast cu ce se intampla in Europa, dar si in multe parti ale lumii. In Spania, de pilda, siguranta personala in fata terorismului este o ingrijorare pentru 39% din populatie. E o tara lovita de atentate, are experienta sumbra a acestor evenimente cumplite. Italia e pe doi, iar Marea Britanie urmeaza cu un sfert din cetateni tematori. Franta e tot aici, iar pe ultimul loc in Europa e Olanda - aproape de noi, cu 9% ingrijorare pentru securitatea personala.
Iar sociologii spun ca terorismul nu se afla pe agenda romanului, in primul rand pentru ca nu s-a confruntat cu acest fenomen.
Gelu Duminica, sociolog: "E o gluma. Doi vecini, il intreaba unul pe celalalt, cica "Ma, tu ai SIDA?" Alalalt, nestiind ce are, ce inseamna SIDA, zice "Ba, am doar un pic pe fundul sticlei". E cam acelasi lucru si cu siguranta. Pentru noi, siguranta nationala e un concept, pe care nu-l internalizam deloc, nu suntem invatati cu el, nu stim ce inseamna."
Totusi, intr-un studiu IRES, facut dupa atentatele de la Bruxelles, din martie anul acesta, 37% cred ca autoritatile de la noi sunt foarte putin pregatite pentru a gestiona o astfel de situatie.
Care sunt totusi cele mai mari temeri ale romanului obisnuit? Studiul IRES arata ca primul loc este ocupat de boala, urmeaza coruptia, iar pe trei nesiguranta locului de munca.