Din ce cauza ajung romanii sa fie depresivi, cei mai multi avand pana in 30 de ani. Care sunt simptomele acestei boli
Odata cu venirea primaverii, numarul persoanelor diagnosticate cu depresie creste alarmant, spun specialistii.
La institul de Psihiatrie Socola din Iasi, se fac acum si trei internari pe zi - fata de una, in alte perioade. Si vorbim doar de cele de la sectia urgente.
Numai de la inceputul acestei luni, la Institutul Socola din Iasi au fost internate - potrivit rapoartelor - aproape 300 de persoane diagnosticate cu depresie. Cei mai multi pacienti sunt tineri, cu varste intre 16 si 30 de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pacienta: "Am cazut in depresie de la stres, am inceput sa devin nervoasa, ma gandeam ca nu am cu ce plati chiria."
Femeia a lucrat 7 ani in Italia si - cu lacrimi in ochi - poate numara pe degete de cate ori si-a vazut copilul in ultimii ani.
Pacienta: "Eu le-as spune persoanelor plecate in strainatate care intra in depresie sa vina acasa, nimeni nu te ajuta acolo. Am avut ganduri negre cand am intrat in depresie."
Potrivit specialistilor, schimbarile de temperatura si de fus orar ne pot da organismul peste cap.
Petronela Nechita, medic specialist psihiatru, Institutul Psihiatric Socola Iasi: "Avem tot mai multi pacienti tineri, absolventi de facultate care nu-si gasesc serviciu, au parinti plecati in strainatate, sunt simptome care apar, chiar cu ganduri suicidale si tentative."
Depresia se manifesta prin pierderea poftei de viata, oboseala acuta, scadere in greutate si stare de tristete continua, pe o perioada mai lunga de 2 saptamani, spun medicii.
Petronela Nechita: "Sprijinul familiei este foarte important, tartament, psihoterapie, sportul ne echilibreaza. Sa evitam persoanele pesimiste si negative."
Pe site-ul Institutului Socola exista un chestionar si orice persoana care se simte debusolata este invitata sa il completeze. Iar la final, afla daca are nevoie sau nu de ajutor de specialitate.