De ziua mondială a hemofiliei, pacienţii curajoşi au alergat câțiva metri


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 17 Aprilie 2018 17:01
Categorie: Stiri Sociale

De ziua mondială a hemofiliei, câţiva pacienţi curajoşi, beneficiari ai centrului de Hemofilie Cristian Şerban de la Buziaş, au alergat chiar şi câţiva metri pentru ei şi pentru colegii de suferinţă.

Poate părea un lucru uşor, dar nu şi pentru cineva care suferă de această maladie de coagulare a sângelui. Unii dintre bolnavii care nu au beneficiat de tratament la momentul portivit, au rămas cu probleme grave ale articulaţiilor.

În prima linie s-au aşezat câţiva pacienţi, alături de medicii care i-au îngrijit de-a lungul anilor.

"Am primit ceva tratament, am făcut o intervenţie chirurgicală la genunchi şi mă simt mai bine, urmează celălalt şi sper să se rezolve, poate la anul o să alerg mai repede, cine ste poate o să fiu şi pe podium", spune Ionel Daia, bolnav de hemofilie.

Trist este că în decursul anilor tratamentul insuficient i-a schilodit pe unii.

"Mă bucur să particip alături de prietenii mei, nu pacienţii, cu prietenii care au suferit intervenţii chirurgicale. Cazurile sigur că sunt de la cazuri simple, până la cazuri extrem de dificile", a spus Jenel Pătrașcu, medic ortoped Clinica de Ortopedie-Traumatologie.

Centrul de recuperare "Cristian Şerban", de la Buziaş, este singurul din ţară care îi ajută gratuit, pe cei care suferă de această boală. Pe aici trec anual aproximativ 1000 de pacienţi.

Astazi eu nu pot să alerg şi mai sunt şi alţi pacienţi care cu hemofilie ca şi mine care, aşteptăm sigur cu tratament, cu sprijinuk echipei medicale că pe viitor să putem face şi noi acest lucru", a spus Daniel Andrei, preşedintele Asociaţiei de Hemofilie.

În România sunt aproximativ 2000 de pacienţi cu această afecţiune de coagulare a sângelui.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO