Cum vor ajunge 10 mil. euro la absolventii fara Bac. Proiectul prin care Ministerul Muncii vrea sa reduca rata somajului
Ministerul Muncii vrea sa ajute 5.000 de tineri fara bacalaureat, dintre cei peste 60.000 inregistrati oficial sa-si continue studiile sau sa invete o meserie.
Pentru asta, oficialii au o suma enorma - 10 milioane de euro, bani europeni. Pe hartie, proiectul arata bine. In realitate, insa, mai avem inca 154.000 de tineri, pregatiti tot cu fonduri europene, care nu si-au gasit un loc de munca.
Ministerul Muncii vrea sa ajute cu bani europeni 5.000 de absolventi de liceu, care nu si-au luat bacalaureatul. Concret, la cel mult 4 luni dupa ce tanarul a terminat liceul sau a intrat in somaj, ministerul il va sprijini sa-si continue studiile, sa participe la cursuri de calificare si reconversie profesionala, ori sa urmeze un stagiu de practica la o firma, unde, ulterior, ar putea fi angajat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Autoritatile sustin ca vor incheia parteneriate cu inspectoratele scolare pentru recrutarea tinerilor, dar si cu angajatorii. Pentru cele doua proiecte-pilot, Uniunea Europeana ne da 10 milioane de euro. Problema este ca oficialii romani nu vor sa spuna cum vor fi alesi tinerii care vor intra in proiect, daca selectia va fi transparenta ori in bunul stil romanesc, pe cunostinte.
Altfel, bani sunt bineveniti, pentru ca rata somajului in randul tinerilor din Romania este in crestere din 2008.
Mariana Campeanu, ministrul Muncii: "Angajamentul Romaniei in programul Europa 2020 este sa crestem rata de angajare cu circa 10 procente".
Ramane de vazut daca acest lucru se va intampla, in conditiile in care 156.000 de tineri au fost formati in ultimii 5 ani tot cu bani europeni si doar 1.600 si-au gasit oficial o slujba. Adica sub 5 la suta.
Este si cazul Claudiei, care a facut un curs de lucrator comercial. Claudia Maria Munteanu, absolventa de liceu: "M-au invatat cum e termenul de garantie, cum sa asezam pe raft. Am incercat sa caut ceva de munca si n-am gasit".
Deloc de neglijat este si faptul ca, in unele cazuri, in loc sa-i ajute pe someri, banii europeni au ajuns in buzunarele celor care i-au accesat.
Proiectul inceput in urma cu aproape 2 ani la Brasov de firma Oreade SRL - o noua meserie, o noua viata - avea sa ofere o noua viata doar patronului societatii. A reusit sa obtina cu acte false 4 milioane de euro, bani europeni, pentru recalificarea somerilor. Cursurile au fost doar de fatada, unele nici nu s-au tinut. Departamentul de Lupta Antifrauda a constatat neregulile si a cerut sistarea finantarii.
Sorin Dumitru Stefoni, secretar de stat in Ministerul Muncii: "In evidenta Serviciului de Constatare si Stabilire Nereguli au fost inregistrate un numar de 2.405 proiecte. Valoarea totala este de 119.500.000.000 lei vechi".
Neregulile descoperite au dus la blocarea programului POSDRU la inceputul lui 2012. Asta dupa ce, cu un an in urma, seful ANOFM de atunci, Silviu Bian, a fost arestat si condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare. Procurorii au aratat ca cerea spaga de la subalterni ca sa-i ajute sa ia fonduri europene. Sentinta nu este definitiva.
Sursa: Pro TV
Etichete: absolvent, ministerul muncii, cursuri de calificare,
Dată publicare:
06-02-2014 08:15