Cum vor ajunge 10 mil. euro la absolventii fara Bac. Proiectul prin care Ministerul Muncii vrea sa reduca rata somajului

Ultimul update: Duminica 09 Februarie 2014 06:57
Data publicarii: Joi 06 Februarie 2014 08:15
Categorie: Social

Ministerul Muncii vrea sa ajute 5.000 de tineri fara bacalaureat, dintre cei peste 60.000 inregistrati oficial sa-si continue studiile sau sa invete o meserie.

Pentru asta, oficialii au o suma enorma - 10 milioane de euro, bani europeni. Pe hartie, proiectul arata bine. In realitate, insa, mai avem inca 154.000 de tineri, pregatiti tot cu fonduri europene, care nu si-au gasit un loc de munca.

Ministerul Muncii vrea sa ajute cu bani europeni 5.000 de absolventi de liceu, care nu si-au luat bacalaureatul. Concret, la cel mult 4 luni dupa ce tanarul a terminat liceul sau a intrat in somaj, ministerul il va sprijini sa-si continue studiile, sa participe la cursuri de calificare si reconversie profesionala, ori sa urmeze un stagiu de practica la o firma, unde, ulterior, ar putea fi angajat.

Autoritatile sustin ca vor incheia parteneriate cu inspectoratele scolare pentru recrutarea tinerilor, dar si cu angajatorii. Pentru cele doua proiecte-pilot, Uniunea Europeana ne da 10 milioane de euro. Problema este ca oficialii romani nu vor sa spuna cum vor fi alesi tinerii care vor intra in proiect, daca selectia va fi transparenta ori in bunul stil romanesc, pe cunostinte.

Altfel, bani sunt bineveniti, pentru ca rata somajului in randul tinerilor din Romania este in crestere din 2008.

Fara BAC, fara loc de munca, pe banii parintilor. Cate locuri de munca ofera azi Romania pentru cei 60.000 de tineri someri

Mariana Campeanu, ministrul Muncii: "Angajamentul Romaniei in programul Europa 2020 este sa crestem rata de angajare cu circa 10 procente".

Ramane de vazut daca acest lucru se va intampla, in conditiile in care 156.000 de tineri au fost formati in ultimii 5 ani tot cu bani europeni si doar 1.600 si-au gasit oficial o slujba. Adica sub 5 la suta.

Este si cazul Claudiei, care a facut un curs de lucrator comercial. Claudia Maria Munteanu, absolventa de liceu: "M-au invatat cum e termenul de garantie, cum sa asezam pe raft. Am incercat sa caut ceva de munca si n-am gasit".

Deloc de neglijat este si faptul ca, in unele cazuri, in loc sa-i ajute pe someri, banii europeni au ajuns in buzunarele celor care i-au accesat.

Proiectul inceput in urma cu aproape 2 ani la Brasov de firma Oreade SRL - o noua meserie, o noua viata - avea sa ofere o noua viata doar patronului societatii. A reusit sa obtina cu acte false 4 milioane de euro, bani europeni, pentru recalificarea somerilor. Cursurile au fost doar de fatada, unele nici nu s-au tinut. Departamentul de Lupta Antifrauda a constatat neregulile si a cerut sistarea finantarii.

Sorin Dumitru Stefoni, secretar de stat in Ministerul Muncii: "In evidenta Serviciului de Constatare si Stabilire Nereguli au fost inregistrate un numar de 2.405 proiecte. Valoarea totala este de 119.500.000.000 lei vechi".

Neregulile descoperite au dus la blocarea programului POSDRU la inceputul lui 2012. Asta dupa ce, cu un an in urma, seful ANOFM de atunci, Silviu Bian, a fost arestat si condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare. Procurorii au aratat ca cerea spaga de la subalterni ca sa-i ajute sa ia fonduri europene. Sentinta nu este definitiva.

Romania a pierdut 1 miliard de euro din cauza celor 300.000 de tineri care nu si-au gasit un loc de munca in ultimii 3 ani

Romania a pierdut 1 miliard de euro din cauza celor 300.000 de tineri care nu si-au gasit un loc de munca in ultimii 3 ani

batrani in azil

România a pierdut anul trecut încă 29.000 de locuitori. Îmbătrânirea a accelerat

1.400 de posturi disponibile pentru români, în Europa. Cele mai multe, în Germania, Olanda şi Malta

Parada inedită la Alba-Iulia. Zeci de elevi au croit ţinute din materiale reciclabile

10.000 de angajaţi din sistemul sanitar protestează în Piaţa Victoriei. O ambulanță a intervenit

Proiect privind interzicerea maşinilor până la euro 2 în Capitală. Reacţia Primăriei

Ce este conceptul "daydreaming". Tinerii români nu mai participă la petrecerile din club

Concursul Internațional George Enescu

Concursul Internațional George Enescu aduce la București peste 400 de muzicieni. România are cea mai mare prezență

School of Motivation! Sfaturi pentru tinerii care vor sa îşi urmeze visul până la capăt

Ce văd turiştii când intră în România cu maşina: gropi, gunoaie şi ruine

Un băiețel de 10 ani, diagnosticat cu pareză cerebrală, are nevoie de ajutor urgent

Ignorat de aleși, fenomenul bullying ia amploare. Mii de copii sunt hărțuiți la școală

Pelerinaj la rezervaţia de bujori de stepă din Zău de Câmpie. Sunt unici în Europa