Cercetatorii de la Universitatea Agricola a Banatului vor sa salveze gustul legumelor romanesti
An de an ne pierdem traditiile si identitatea si suntem invadati de produse straine. Aproape ca am uitat de tot gustul legumelor cultivate in gradina bunicilor si ne lasam sedusi de rosiile frumoase, dar fara gust, din supermarket.
Cativa cercetatori de la Universitatea Agricola a Banatului incearca sa salveze zestrea putina care ne-a mai ramas.
Cutreiera satele in cautarea semintelor traditionale romanesti, pastrate de la o recolta la alta. Le analizeaza in laborator, le multiplica si le pastreaza intr-o banca de gene.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cercetatorii au facut un prim popas intr-un sat la 50 de kilometri de Timisoara. Acolo, un batran de 86 de ani ii asteapta cu zeci de saculeti, pe care a scris tipul legumelor de la care le-a colectat.
De mai bine de 50 de ani, omul strange semintele legumelor pe care le cultiva in gradina proprie. I-au trecut prin mana zeci de soiuri de rosii, castraveti, varza si ardei.
Si tanti Elisabeta le-a dat cercetatorilor seminte de legume romanesti, pastrate cu sfintenie. Stie bine ce inseamna sa pui pe masa o leguma cu gust.
Pentru acest proiect care isi propune readaptarea semintelor romanesti traditionale la solul din ce in ce mai arid, cercetatorii de la Universitatea Agricola din Timisoara au reusit sa obtina o finantare de aproape 450.000 de euro.
Semintele vor fi mai apoi folosite de fermierii interesati sa cultive legume gustoase, intocmai ca cele pe care le gaseam candva in gradina bunicilor.