Gestul disperat al vecinilor dupa ce o femeie nu si-a platit timp de 5 ani intretinerea. Se intampla tot mai des in Capitala

17-03-2015 18:09


Situatie alarmanta in Bucuresti, unde jumatate dintre blocuri au restantieri la intretinere cu datorii de zeci de mii de lei. In aceste conditii, restul locatarilor sunt nevoiti sa plateasca in locul lor, ca sa nu ramana fara apa sau caldura.

Asociatiile de proprietari au partea lor de vina pentru ca nu iau masuri la timp, spun cei care cunosc legea. Rau platnicii pot fi executati silit si isi pot pierde locuintele.

Intr-un bloc de pe Aleea Baraj Bicaz, o femeie nu si-a mai platit intretinerea de 5 ani si a acumulat datorii de aproape 50.000 de lei.

Pentru ca ceilalti locatari sa NU stea in frig, administratorul i-a achitat o vreme partea ei cu banii locatarilor din fondul de rulment. Dar si acesti bani s-au terminat.

"Stau la fiul meu si nu stiu prea multe detalii. De la el stiu ca e cineva datoare foarte multi bani, dar mai mult nu stiu", spune o doamna din bloc.

"Nu stiu de ce nu plateste, nu stiu care e suma datoriei, stiu ca i-a fost taiata electricitatea si apa calda. Asociatia de locatari a dat in judecata persoana respectiva", spune altcineva.

Procesul se judeca de doi ani, timp in care datoriile se maresc. Situatia nu este singulara. Pe strada Postavaru gasim un alt bloc in care o persoana a reusit sa acumuleze datorii la intretinere de peste 80.000 de lei.

Radu Opaina, presedintele FAPR: "Din ce in ce mai multe familii au datorii de zeci de mii de lei la intretinere, asta inseamna in bani vechi sute de milioane, miliarde chiar. Situatia e grava, pentru ca banii acestia se platesc de ceilalti proprietari, ceea ce inseamna o sarcina in plus pentru a avea servicii de baza: apa si caldura".

S-a ajuns in aceasta situatie si pentru ca administratorii blocurilor apeleaza la instanta abia cand restantierii ajung la sume colosale. Dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti, datornicii sunt executati silit si isi pot pierde locuinta, daca refuza sa achite sumele restante.

VIDEO PROTVPLUS.RO