Cum alegem vinul pentru masa de Paște. Sfaturile specialiștilor
Un pahar de vin bun merge de minune lângă desert, drob sau friptură. Somelierii și proprietarii de crame ne spun cum să îl alegem.
Roșu, alb sau rozeul deja la modă, vinurile oferă, în funcție de soi sau climă, o explozie de gusturi.
La Siminoc, în judeţul Constanța, angajaţii unei crame spun că, în această perioadă, cererea de vinuri creşte cu cel puţin 30 la sută. În ultimii ani şi gusturile s-au schimbat. În bine, spun specialiştii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel mai cerut este vinul roşu sec, care se potriveşte de minune cu friptură de miel. Un Merlot lejer sau un cupaj de Merlot şi Cabernet, păstrat în lemn de stejar american, cu arome fine de vanile, se asezonează bine cu gustările pe bază de carne de miel şi berbec, cum ar fi drobul.
Ion Vlado, proprietar crama viticolă: "Pentru friptura de miel cel mai bine ar fi un vin roşu."
Cei care consumă însă pește, carne de pui sau curcan la masa de Paşte pot alege un vin alb sau roze, sec sau demisec sau chiar un vin spumant de tip frizzante. Aciditatea lor va merge bine cu textură cărnii mai fine.
Curcanul, dacă este pregătit la cuptor, umplut cu legume sau cu orez poate fi însoţit însă şi de un vin roşu tânăr dar la modă sunt acum rozeurile, un adevrat boom pe piaţa mondială. Un roze de calitate, bine lucrat, aduce pe cerul gurii o explozie de trandafiri, flori de câmp şi miere.
Ion Vlado, proprietar crama viticolă: "Acest roze mă duce cu gândul la grapefruit, fructe de pădure."
Nici vinurile albe nu trebuie lăsate deoparte. Pentru un pui sau chiar un curcan la cuptor ar merge şi un cupaj de două soiuri: Chardonnay şi Pinot Gris.
Pe de altă parte, viticultorii recunosc că după mulţi ani au reînceput să prepare şi vinul pelin, folosit de cele mai multe ori ca aperitiv. De curând a apărut şi pelinul frizzante, cu gust dulceag-amarui.
Aproape jumătate dintre consumatorii romani au mărturisit că plătesc în medie între 30 şi 50 de lei pentru o sticlă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, vin, friptura, cozonac, vinuri, masa de paste,
Dată publicare:
28-04-2019 17:34