Cum a fost sarbatorita Ora Pamantului in Bucuresti, Timisoara sau Galati. Consumul a scazut cu 5% sau 10% in unele zone
Planeta noastra, careia ii consumam resursele intr-un mod ametitor, a primit sambata seara un moment de respire.
Cladiri simbol din intreaga lume s-au cufundat in bezna pentru 60 de minute, marcand astfel Ora Pamantului. Solidari, si oamenii au stins luminile pentru un ceas.
La evenimentul la care participa peste 160 de tari a luat parte si Romania. Atat in Bucuresti, cat si in marile orase au fost organizate inclusiv spectacole - la lumina tortelor sau a lumanarilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca efect, in Bucuresti, Compania Enel a anuntat ca sambata seara de la 20:30 s-a inregistrat timp de un ceas un consum de energie electrica mai mic decat in mod normal cu 5 sau chiar 10% in unele cartiere.
Bucuresti
Casa Poporului, Palatul Victoria, Ateneul, ministere sau alte institutii ale statului din Bucuresti au ramas sambata seara in bezna la ora 20 si 30 de minute.
Ca la un semn, zeci de biciclisti care se adunasera in fata Palatului Parlamentului au lansat manifest ecologic pe doua roti.
Mihai Denes, vicepresedinte al asociatiei Adevaratii Veloprieteni: "Ne-am strans aici pentru a arata ca natura conteaza si vrem sa fim respectuosi cu ea, noi, categoria cea mai nepoluanta, biciclistii."
Participant: "Timp de o ora sarbatorim Pamantul."
Reporter: "Obisnuiti sa mergeti in mod normal cu bicicleta?"
Participant: "Da, in fiecare zi."
Cei care au ramas in fata Casei Poporului au dansat si au cantat - la lumina lumanarilor.
Participant: "Cu putin cred ca facem mult."
La eveniment au fost si multi copii.
Copil: "Vreau sa plantez cat mai multi copaci."
Femeie: "Indemnam copiii sa aiba un consum responsabil de curent, de apa."
In lume, Ora Pamantului a ajuns deja la a zecea editie.
Magor Csibi, director WWF Romania: "In Romania a inceput acum 7 ani, la Timisoara. Statistic, 40% dintre romani paricipa in fiecare an la Ora Pamantului."
Timisoara
La Timisoara, Ora Pamantului a fost marcata printr-un adevarat spectacol in aer liber. Cativa tineri au imblanzit flacarile si au pus in scena o poveste inspirata dintr-un basm.
Copil: "Mi-au placut foarte mult cand au suflat flacari."
Reporter: "Si restul?"
Copil: "Cand au dat cu scanteile pe jos."
Spre deosebire de anii trecuti insa autoritatile nu au mai oprit iluminatul public in centrul orasului.
Dambovita
La Titu, in Dambovita, peste o suta de tineri au marsaluit pe strazi, purtand torte aprinse. Apoi s-au asezat in asa fel incat facliile pe care le tineau in mana au format conturul unui ceas.
Galati
La Galati, peste 50 de copii - care fac parte dintr-un cor - s-au adunat intr-un parc din oras si au sarbatorit "Ora Pamantului" prin cantec.
Brasov
Sambata seara si la Brasov Primaria, Prefectura si strazile au ramas in intuneric.
Evenimentul botezat "Ora Pamantului" este menit sa traga un semnal de alarma. Schimbarile climatice sunt din ce in ce mai grave. In acelasi timp, potrivit ecologistilor, pana in luna august reusim sa consumam rezervele naturale disponibile pentru un an intreg. Intr-un asemenea ritm, in 10 ani vom ramane, de pilda, fara ton in oceane!
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, bucuresti, electricitate, dambovita, apa, brasov, galati, poluare, biciclisti, ora pământului, ecologie,
Dată publicare:
26-03-2017 07:59