Tabloul cu chipul lui Pavel, omul de afaceri, nu sfantul, intr-o biserica din Bistrita Nasaud
Sfintii Arhangheli, Sfantul Gheorghe, IIsus Hristos si... domnul Pavel, toti s-au intalnit pe peretele unei biserici din Bistrita Nasaud.
Lacasul gazduieste printre icoane si tablourile a doi dintre principalii donatori - un om de afaceri si strabunicul sau. Asa ca, de voie, de nevoie, credinciosii se inchina si la muritorii cu stare.
Mai marii bisericii au inceput o ancheta. Donatorii sunt de obicei pomeniti discret, la intrarea in biserica, si nu langa altar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre icoanele din biserica si-a facut loc si un tablou. Este Pavel, nu sfantul, ci omul de afaceri care a donat bani buni bisericii. Drept multumire, preotii i-au asezat portretul la loc de cinste, la doar cativa pasi de altar. Poate au vrut sa demonstreze ca e drum scurt de la conturile grase pana la statul de sfant, pe peretii unei biserici. Printre satenii din Cosbuc, parerile sunt dintre cele mai impartite:
Socotelile lui Pavel Sangiorzan insa au fost altele: omul crede ca cei 250 de mii de euro cheltuiti pentru renovarea bisericii sunt de ajuns pentru cei cativa centimetri patrati de... perete:
"Am construit-o de jos, de la radacina pana la cheie, sa-l mut pe popa inauntru, mi-a facut o cinste, o onoare ca l-a pus acolo, nu?! Eu nu cer banii inapoi, doamne fereste, in caz ca cineva l-ar scoate in mod abuziv sau nu-i place tabloul sa plateasca contravaloarea asta", a declarat Pavel Sangiorzan, om de afaceri.
Nu asa se procedeaza, spun reprezentantii bisericii:
"Actul de donatie, chiar si actul de ctitorire trebuie sa fie insotit de discretie, nu de publicitate si singura rasplata pe care trebuie sa o primeasca sunt rugaciunile de taina, in urma unor anchete, vom lua masurile care se impun", a declarat preotul Bogdan Ivanov, consilier cultural la Arhiepiscopia Clujului.
Situatia este cu atat mai revoltatoare, cu cat se pare ca in Cosbuc prezenta oamenilor de afaceri pe peretii interiori ai bisericii a devenit o traditie: si strabunicul lui Sangeorzan dainuieste de zeci de ani printre sfinti.