"Cu cata mancare irosim in Romania intr-un an se poate hrani Clujul 20 de ani." Sfaturi pentru a stopa risipa de alimente
Un roman risipeste aproximativ noua kilograme de mancare pe luna. Pentru a lua masuri impotriva acestui fenomen, cativa tineri cu simt practic din Cluj au organizat demonstratii culinare si au folosit alimente pe care obisnuim sa le aruncam.
Peste 30 de kilograme de legume si fructe, care ar fi ajuns la gunoi, au fost astfel "salvate".
Manuela Taut, membru proiect Food Waste Combat: "Noi am mers si am vorbit cu negustorii din piete si am zis cumva aveti cumva legume si fructe v-au ramas la finalul zilei si nu le mai cumpara? Motivele sunt clar ca legumele si fructele sunt inestetice si oamenii au tendinta sa le arunce."
Un lucru ce poate fi insa evitat. Si tocmai asta au vrut sa invete tinerii care au raspuns invitatiei si au urmarit cu atentie sfaturile bucatarilor.
Marta Pojoni, bucatar: "Mi-am dat seama ca prin a economisi sau a salva unele fructe, legume, castigam bani in plus."
La final, din mainile celor priceputi au iesit adevarate delicii culinare. Cu toate ca multe dintre ingrediente nu erau tocmai "prezentabile".
Camelia Gui, membru Food Waste Combat: "Cu cata mancare irosim in Romania intr-un an intreg, se poate hrani orasul Cluj timp de 20 de ani."
Evenimentul organizat la Cluj Napoca se afla la a doua editie si face parte dintr-o ampla campanie de informare despre risipa din toate domeniile.