Cu cat s-ar putea scumpi ridicarea gunoiului de la inceputul anului. Procentul de deseuri pe care trebuie sa il reciclam
De la 1 ianuarie, romanii ar putea sa plateasca cu 50% mai mult pentru ridicarea gunoiului.
Reprezentantii Ministerului Mediului anunta ca le vor aplica administratorilor de gropi de gunoi o taxa de 80 de lei pentru fiecare tona de deseuri.
Acestia spun deja ca isi vor recupera paguba de la firmele care colecteaza rezidurile care la randul ne vor cere noua bani
"Daca pana acum masinile firmelor de salubritate veneau nestingherite la rampele de gunoi, de la 1 ianuarie toate vor fi cantarite, iar pentru fiecare tona de deseuri depozitata se va plati o taxa de 80 de lei.
Suma spun reprezentantii Ministerului Mediului ar putea sa creasca de la an la an pana cand Romania isi va atinge tintele impuse de Uniunea Europeana."
Iar acestea par de neatins, cel putin in acest moment. Pana in 2020 trebuie sa reciclam 50% dintre deseurile colectate selectiv. Daca in urmatorii 3 ani nu se intampla asta riscam amenzi de peste 200.000 de euro pe zi.
Firmele de salubritate sunt obligate prin contract sa stranga sticla, hartia, plasticul si resturile menajere separat.
La gropile de gunoi ar ajunge doar cel din urma ceea ce ar reduce cantintatea de deseuri si costurile de depozitare. Numai ca asta nu se intampla in majoritatea oraselor.
Sorin Matei -reprezentantul gropii de gunoi Iridex: "Din pacate la nivelul orasului Bucuresti colectarea selectiva e intr-un stadiu relativ incipient. Nu are efecte vizibile la nivelul depozitului nostru."
Reprezentantii firmelor de salubritate sustin ca in lipsa unei infrastructuri le este greu sa colecteze selectiv gunoaiele.
Sorin Velicu, director operational Romprest: "Sa existe mai multe staii de sortare si tratare, mai ales in domeniul deseurilor din constructii, pentru ca acolo tarifele vor creste dramatic, undeva la 1300 de lei doar taxa de rampa.
Deocamdata trebuie creata infrastructura acestei colectari selective care e insuficienta."
Reprezentantii Ministerului Mediului spun insa ca problema este formulata gresit.
Raul Calin Pop -secretar de stat in Ministerul Mediului Apelor si Padurilor: ''Infrastructura exista in masura in care primariile, consiliul local a investit in asta. Neexistand o taxa de depozitare nu a fost motivatie.
Asa ca sunt locuri putine, containere insuficiente iar aceasta taxa va schimba asta, pentru ca asta e rolul ei."
Revolutia in sistemul de colectare a fost amanata timp de 9 ani. Acum insa nu mai este timp. Autoritatile trebuie sa gandeasca un sistem care sa functioneze si la blocuri si la case. Pana atunci, tariful platit de cetatean sau de primarie va creste cu 50%
Daca reprezentantii depozitelor de gunoi anunta ca vor recupera banii de la firmele de salubritate iar acestia la randul lor ca ii vor lua de la primarii, acestea din urma spera ca taxa sa fie amanata din nou, asa cum s-a intamplat ani la rand de cand a intrat in vigoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, deseuri, ministerul mediului, gunoi, gropi,
Dată publicare:
30-12-2016 18:38