Criza de SANGE fara precedent in mai multe spitale din Romania. Medicii ii roaga pe oameni sa mearga sa doneze

Ultima actualizare: 01-07-2016 01:00

Apel pentru viata! Bolnavii Romaniei au mare nevoie de sange. Spitalele se confrunta cu o noua criza, iar medicii ii roaga pe oameni sa mearga sa doneze.

Cererea unitatilor sanitare este cel putin dubla fata de oferta centrelor de transfuzii. Oamenii au inceput sa se mobilizeze in ultimele zile si au venit la centrul de transfuzii din Bucuresti pentru a dona sange.

Toader Mocanu are cancer. Omul este din Bacau si a fost internat la spitalul Fundeni. De saptamani intregi asteapta donatori pentru grupa de sange O1 pozitiv.

Toader Mocanu: "De 2 saptamani, in fiecare zi trimit foile pentru sange."

In aceeasi situatie sunt sute de bolnavi doar la Institutul Clinic Fundeni. Medicii de aici confima ca niciodata situatia nu a fost atat de disperata.

Dr. Laura Iliescu, medic primar: "In ultima perioada nici macar 1/4 din cererile noastre nu au putut fi satisfacute.''

E rau in toate spitalele mari din capitala.

Olga Badina este o exceptie si un exemplu demn de urmat. Marti, a donat sange pentru a 76-a oara.

Olguta Badina: "Din 1996 vin, cam de 2-3 ori pe an. Sa nu mi se ingroase sangele si fac si un bine.''

Donatorii spun insa ca uneori birocratia ii intoarce din drum.

Donator: ''Pierdem o zi intreaga practic cu documentatia si asta e un factor principal din cauza caruia oamenii nu vin.''

Trist este ca si daca numarul donatorilor ar creste, personalul din centrul de transfuzie Bucuresti nu ar face fata.

Dr. Doian Gosa: ''Spitalele au inceput sa ceara peste 1000 de unitati/zi. Noi recoltam 200. Daca numarul de donatori va fi mai mare, noi nu avem perosnal suficient, pana la urma trebuie sa ne dezvoltam si noi.''

Pe de alta parte si daca vreti sa faceti un bine trebuie sa respectati anumite reguli.

Femeile care vor sa doneze sange trebuie sa aiba peste 50 de kg, iar barbatii cel putin 60. Toti donatorii trebuie sa fie odihniti atunci cand vin la recoltare si neaparat sa manace inainte. Atentie, este foarte important sa nu consumati alcool cu 48 de ore inainte.

Programul de donare incepe la 7 si jumatate dimineata. Oamenii pot dona la centrul de transfuzii din strada Doctor Felix sau la spitalele Floreasca, Fundeni si Universitar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO