"Cosmarul" parintilor care goleste buzunarele: rechizitele scolare
Scrieti frumos din prima, pentru ca mama nu-si mai permite sa va rupa caietul de caligrafie! Nu mai pierdeti stilourile si nici nu mai roadeti guma de sters! In plus, penarul si ghiozdanul de anul trecut sunt inca foarte bune...
Toti copiii ar trebui sa ia in serios aceste sfaturi. Incepe scoala, iar parintii isi vor lua de la gura ca sa le cumpere lor rechizite.
Trist, dar adevarat - bugetul pentru prima zi de scoala, in special in cazul familiilor cu multi copii, este extrem de sarac. In medie ajunge pe la 300 de lei, in care trebuie sa intre obligatoriu rechizitele, manualele, uniforma si poate o pereche de ghete de toamna.
Intr-un magazin de rechizite, de pilda, zeci de parinti care pana sa puna un stilou, un penar sau un caiet in cos au studiat fiecare eticheta in parte, incercand sa gaseasca cel mai ieftin produs de pe raft.
Si comerciantii recunosc ca vanzarile au scazut cu cel putin 25% fata de acum doi ani, de pilda, cand incat nu banuiam ce ne asteapta. In plus, tot ei confirma ca putini romani mai tin cont de calitate si de marca si iau doar ce gasesc la oferta.
Ca librariile erau de mult pustii nu mai era un secret, insa acum bate vantul a paguba si prin magazinele cu articole pentru scolari. Banii sunt atat de putini, incat elevii trebuie sa se multumeasca si cu rechizite ieftine. Cu alte cuvinte parintii aleg caietul de 80 de bani si nu pe cel de 3 lei, stiloul de 6 lei si penarul de 4.
Reducerea bugetului pentru inceputul de an scolar are doua reguli de baza spun parintii:
- rechizitele frumos colorate sau cu personaje din desene animate sunt inlocuite cu cele simple si ieftine;
- tot ceea ce nu s-a stricat anul trecut se refoloseste;
Dar situatia poate fi si mai trista de atat. Sute de familii din Romania isi fac cumparturile pentru prima zi de scoala din magazinele second-hand. Acolo unde un ghiozdan folosit de altii costa 12 lei, nu 100 ca la hipermarket.
Si totusi un studiu realizat de britanici arata ca bugetul alocat de romani pentru rechizite este similar cu cel al francezilor. Care ar fi explicatia? Rechizitele sunt mai scumpe la noi.
Sa nu uitam nici ca, pe langa caiete sau carti, parintii sunt nevoiti sa le cumpere celor mici atlase, culegeri sau manuale pe care elevii din strainatate le primesc de la scoala.