Copiii mai mici de 3 ani trebuie sa fie ingrijiti de asistenti maternali. UNICEF cere Romaniei sa schimbe legea
Copiii mai mici de 3 ani NU trebuie sa mai creasca in centre de plasament, ci trebuie sa fie ingrijiti de asistenti maternali. UNICEF cere autoritatilor din Romania sa modifice de urgenta legea.
Dupa data de 1 ianuarie 2015, toti copiii mai mici de 3 ani abandonati de parinti ar trebui sa aiba camine. Misiunea e dificila daca ne gandim ca cei 12.000 de asistenti maternali existenti deja au in grija si cate 4 copii. Si cum salariile sunt mici, alti doritori nu exista.
Sute de bebelusi sunt abandonati in fiecare an in maternitati. De acolo, multi ajung in centrele de plasament. La Complexul de Servicii Sociale Jiului din sectorul 1, de pilda, sunt 15 copii.
Printre ei, doi frati. Baiatul are 4 ani, iar sora lui va implini in curand 3. Au ajuns aici in urma cu un an si jumatate, cand mama lor a decis sa-i abandoneze intr-un centru maternal.
In cazul lor, centrul a fost o salvare.
"Avem copii a caror viata e pusa in pericol de conditiile oferite de parinti, sunt nehraniti, lasati singuri", explica Mirela Hamus, sefa centrului Complexul Social de Servicii Jiului.
UNICEF cere tarii noastre ca toti copiii mai mici de 3 ani sa fie preluati de o familie. Oficialii romani au depus deja un proiect in Parlament si vor sa le ceara asistentilor maternali sa mai ia un copil, daca mai au in ingrijire unul sau doi.
"Directiile vor gasi cu siguranta acesti asistenti maternali, plus ca exista posibilitatea ca unul care are acum un copil in plasament sa mai ia unul", sustine Gabriela Coman, presedinte ANPDCA.
Spre binele copiilor, ar trebui gasite solutii urgent, spun oficialii UNICEF. "Studiile arata ca pentru fiecare 3 luni pe care copilul le petrece in institutie, copilul pierde o luna de dezvoltare fizica si asta include creierul", arata Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF in Romania.
Doamna Paraschiva creste copii abandonati de 8 ani. Acum are in ingrijire un baiat de 2 ani, care se lumineaza la fata de fiecare data cand o vede si ii spune "mama". Si-ar face curaj sa mai ia unul, dar nu mai mult.
Daca va fi aprobat proiectul depus de autoritati, de la 1 ianuarie 2015, statul ar mai avea nevoie de cel putin 100 de familii maternale. Si de bani ca sa le plateasca.
Un asistent maternal primeste lunar 800 de lei salariu, plus 600 de lei pentru haine, incaltaminte si rechizite pentru copil. Cu asemenea venituri, nu e de mirare ca anul trecut sute de asistenti si-au dat demisia.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, orfani, legi, UNICEF, centru plasament,
Dată publicare:
25-06-2014 18:26