Cititi cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati de Paste. Ce au descoperit specialistii in cozonaci si drob
Daca ati intrat in febra cumparaturilor nu ignorati etichetele. Cititi cu atentie ce contine mancarea pe care vreti sa o luati pentru Paste.
Unele produse pot fi toxice, ne avertizeaza asociatiile de protectie a consumatorilor, care au descoperit 83 de substante chimice folosite in vopseaua de oua, in cozonaci sau in drobul de miel.
Peste 30 de aditivi alimentari in cozonaci si in vopseaua de oua, dar si 16 E-uri in drobul comercializat au descoperit membrii unei asociatii pentru consumatori dupa un control in mai multe lanturi de magazine din tara. Specialistii atrag atentia ca aceste produse, pot fi periculoase pentru oameni.
Costel Stanciu, presedintele Asociatiei PRO Consumatori: "Cei care au probleme de sanatate gen, boli cardiovasculare sau alte probleme de sanatate care presupun niste restrictii din punct de vedere a unor substante chimice, trebuie sa evite aceste produse. Ceilalti daca consuma ocazional nu o sa pateasca nimic."
Sa luam spre exemplu vopseaua de oua. In 17 sortimente de vopsea specialistii au descoperit in urma analizelor 32 de aditivi alimentari si coloranti. Vopseaua poate fi periculoasa, spun specialistii, insa consumata in cantitati mari.
MArta Zachia, sef laborator chimia alimentului: "Daca la fierbere oului ii mai plezneste coaja se poate sa patrunda acel colorant in interior, indicat ar fi sa evitam sa consumam partea aceea de albus care s-a colorat un pic."
Si in 31 de sortimente de cozonaci au fost descoperiti 33 de aditivi alimentari, dar si substituente pentru ingredientele clasice.
Nici drobul de miel gata facut vandut in magazine nu scapa de aditivi. Specialistii spun ca producatorii ii folosesc pentru culoare, gust dar si pentru ca produsul sa aiba o perioada mai mare de valabilitate.