Cititi cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati de Paste. Ce au descoperit specialistii in cozonaci si drob
Daca ati intrat in febra cumparaturilor nu ignorati etichetele. Cititi cu atentie ce contine mancarea pe care vreti sa o luati pentru Paste.
Unele produse pot fi toxice, ne avertizeaza asociatiile de protectie a consumatorilor, care au descoperit 83 de substante chimice folosite in vopseaua de oua, in cozonaci sau in drobul de miel.
Peste 30 de aditivi alimentari in cozonaci si in vopseaua de oua, dar si 16 E-uri in drobul comercializat au descoperit membrii unei asociatii pentru consumatori dupa un control in mai multe lanturi de magazine din tara. Specialistii atrag atentia ca aceste produse, pot fi periculoase pentru oameni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Costel Stanciu, presedintele Asociatiei PRO Consumatori: "Cei care au probleme de sanatate gen, boli cardiovasculare sau alte probleme de sanatate care presupun niste restrictii din punct de vedere a unor substante chimice, trebuie sa evite aceste produse. Ceilalti daca consuma ocazional nu o sa pateasca nimic."
Sa luam spre exemplu vopseaua de oua. In 17 sortimente de vopsea specialistii au descoperit in urma analizelor 32 de aditivi alimentari si coloranti. Vopseaua poate fi periculoasa, spun specialistii, insa consumata in cantitati mari.
MArta Zachia, sef laborator chimia alimentului: "Daca la fierbere oului ii mai plezneste coaja se poate sa patrunda acel colorant in interior, indicat ar fi sa evitam sa consumam partea aceea de albus care s-a colorat un pic."
Si in 31 de sortimente de cozonaci au fost descoperiti 33 de aditivi alimentari, dar si substituente pentru ingredientele clasice.
Nici drobul de miel gata facut vandut in magazine nu scapa de aditivi. Specialistii spun ca producatorii ii folosesc pentru culoare, gust dar si pentru ca produsul sa aiba o perioada mai mare de valabilitate.