Ciobanescul mioritic si cel carpatin, cele doua rase canine cautate in Europa si recunoscute acum si la nivel international
Romania are in sfarsit doua rase de caini omologate la nivel international. Ciobanescul mioritic si cel carpatin au de acum acte in regula, dupa ce Federatia Chinologica Internationala le-a recunoscut statutul.
Nu a fost usor, insa dupa zeci de ani de demersuri, cateva exemplare splendide au convins juriul din Milano ca ciobanestii romanesti merita sa fie respectati si apreciati in intreaga lume. Aceste exemplare minunate de caini ciobanesti mioritici si carpatini au adus recunoastere Romaniei. Ciobanescul mioritic a fost selectat dintr-o rasa din Carpati, in 1981.
Cu toate ca este un caine de talie mare, mioriticul nu este greoi. Este viguros si are blana lunga. Ciobanescul romanesc mioritic este un caine calm si echilibrat. Este un foarte bun paznic la turma cu oi, este curajos si se poate lupta cu lupul si cu ursul. Iar in ciuda aparentelor, iubeste foarte mult copiii.
Ionut Ungheanu, crescator: "Au special blana asta frumoasa si tempoeramentul. Sunt foarte prietenosi."
La fel de bun paznic este si ciobanescul carpatin, insa este ceva mai fioros. Aceasta rasa a aparut in judetul Bistrita-Nasaud, cu secole in urma. Primul standard a fost inregistrat in 1934, de catre Institutul National de Zootehnie.
Dan Simion, crescator: "Este un puiut de patru luni de zile. Foarte buni caini de paza, de curte, nu sunt caini de tinut la bloc."
Recunoastere internationala inseamna si cerere peste hotare. Exemplarele noastre sunt deja cautata in Norvegia, Suedia, Finlanda, Franta, Germania si Statele Unite.
Petru Muntean, Asociatia Chinologica: "Valoarea lor va creste pentru ca asa s-a intamplat cu toate rasele consacrate care au fost recunoscute."
Asociatia Chinologica Romana a inceput demersurile pentru ca si alte doua rase de ciobanesc sa fie omologate. Este vorba de ciobanescul romanesc de Bucovina si de ciobanescul romanesc corb.