Cercetatorii din Cluj vor sa intocmeasca Registrul National al Gemenilor din Romania. Ce date vor sa adune despre ei
In Romania, 32 de nou-nascuti dintr-o mie sunt gemeni sau tripleti. Este doar o estimare, in lipsa unor cifre oficiale.
Pentru a avea o baza de date, mai multi cercetatori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj vor sa intocmeasca Registrul National al Gemenilor din tara noastra. Specialistii vor sa stie mai multe despre viata de zi cu zi a fratilor care au venit pe lume, impreuna.
Andrada, Luana si Alesia sunt triplete si au zece ani. Nu sunt identice, insa legatura dintre ele este dincolo de aspect fizic si chiar de stiinta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru a le intelege mai bine, mama lor s-a interesat daca exista o baza de date cu toti gemenii si tripletii din Romania.
Ionela Danciu, mama: "Am sunat la Minister si am cerut o evidenta a tripletilor si gemenilor din Romania insa nu am primit pentru ca nu exista. Sunt foarte incantata de acest registru pentru ca altfel reusim sa descoperim anumite relatii si legaturi afective care se creeaza intre acesti copii."
Cativa cercetatori din cadrul Laboratorului de Neurostiinte Cognitive de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, condus de profesorul Andrei Miu au intocmit un astfel de registru. Vor sa adune cat mai multe date despre gemenii si tripletii de la noi.
Prof. univ. Andrei Miu, Facultatea de Psihologie, UBB Cluj: "Comparatiile intre gemeni ne permit sa estimam masura in care orice astfel de trasatura depinde de gene sau de mediu. Orice experienta au pe cont propriu, ca orice experienta e diferita intre gemenii dintr-o pereche, daca acea experienta influenteaza trasatura pe care o studiezi atunci ii va face mai diferiti."
Mirela Bilc, asistent cercetare Laborator Neurostiinte UBB Cluj: "Studiile pe care le putem desfasura in laboratorul nostru ne-ar ajuta sa intelegem cum reactioneaza ei la diverse situatii care le trezesc lor emotii. Si ne-am putea folosi masuratoare ale activitatii creierului si reactii ale corpului."
Echipei din Cluj i se vor alatura cercetatori din tara.
Lector Andrei Ion, Facultatea de Psihologie, Universitatea din Bucuresti: "Utilitatea lor deriva in primul rand din a intelege care componente, din comportamentul oamenilor, sunt determinate de gene si care comportamente sunt determinate de mediu. In acest fel putem sa actionam asupra lor."
Asemenea registre exista deja in 28 de tari din intreaga lume, unele sunt vechi de mai bine de jumatate de secol.