Cele patru categorii de oua care exista pe piata. Ce semnificatie au codurile de pe ele si care sunt cele mai sanatoase

27-04-2016 18:30


Mielul e vedeta de Paste, dar pe masa trebuie sa fie si oua rosii. Producatorii estimeaza ca vor vinde peste 180 de milioane de oua, numai prin magazine.

Nutritionistii le recomanda pe cele ecologice, dar multi cumparatorii le aleg pe cele ieftine. Pe piata exista 4 categorii de oua care, prin codurile afisate, arata cat de stresate sunt gainile, daca au crescut in aer liber si daca au primit hrana cu pesticide.

Fie ca ajung in prajituri sau ca vor fi vopsite, ouale sunt foarte cautate in aceste zile. Dar cum facem diferenta intre categoriile puse in vinzare?

Cele mai sanatoase sunt, potrivit nutritionistilor, ouale din categoria 0, ecologice. Asta inseamna ca acele gaini, care le produc, sunt crescute in aer liber si sunt hranite numai cu cereale ecologice.

Urmeaza oule din categoria 1, de la gaini care cresc tot la sol, pot iesi in aer liber, dar mananca furaje normale, nu eco.

Exista si categoria 2 care arata ca ouale sunt de la gaini crescute la sol, dar in hala, iar cele din categoria 3 provin de la gaini crescute in baterii.

Aura Alexandra: "Diferenta in ceea ce priveste valoarea nutritionala o face ceea ce mananca pasarea, iar codul 1,2,3 mananca acelasi furaj. "

Aceasta clasificare sanitar veterinara face diferenta intre gaina stresata si cea fericita, cea mai stresata fiiind considerata pasarea din baterie.

Asa se explica si explozia de sloganuri de la raft: de la tara, din ograda, de la gaini fericite, sau crescute sanatos.

Cumparatorii pot face alegerea si in functie de culoarea cojii. Multi o prefera pe cea alba.

Aura Alexandra: "Ouale albe sunt mai bogate in acizi grasi decat ouale brune. In rest nu este nicio diferenta, pt ca toate pasarile mananca acelasi furaj".

Insa indiferent de alegere, cumparatorul trebuie sa aiba grija sa fie proaspete. Cele din magazine au termenul de garantie trecut pe ele, cele din piata, nu.

Producator: Daca il pui intr-un bol cu apa, daca e proaspat merge la fund, daca e vechi se ridica la suprafata.

Producator: Il scuturi si daca se misca inseamna ca nu e proaspat, daca e nou nu suna inauntru nimic.

Producatorii vor vinde in aceasta perioada peste 180 de milioane de oua, cu 50% mai mult decat intr-o luna obisnuita. Totusi, consumul va fi mult mai mare, daca punem la socoteala si ouale produse in gospodarii, de patru ori mai multe decat cele din magazine.

Pe langa ouale de gaina, gospodinele mai folosesc si oua de prepelita, mai sanatoase, ori de strut. Daca pentru un ou de gaina pretul pleaca de la 35 de bani, la unul de strut porneste de la o suta de lei.

VIDEO PROTVPLUS.RO