Incepe ancheta in cazul atei chirurgicale nesterile

05-10-2008 00:00


Unitatile sanitare in care a ajuns ata nesterila trebuie sa prezinte astazi rapoarte privind cantitatile folosite si numarul pacientilor in pericol. Alerta a inceput dupa ce o femeie din judetul Arges a murit.


Loturile nesterile de ata chirurgicala au ajuns in spitalele din Romania in luna mai. De atunci, medicii au folosit aceste materiale contaminate fara sa stie ca pacientii se pot imbolnavi grav.

Numai la Spitalul de Adulti din Barlad, sanatatea a 240 de pacienti ar putea fi in pericol. Aici s-au cumparat 140 de cutii cu ata nesterila, din care medicii au folosit 20. Intr-o singura cutie sunt 12 plicuri cu ata chirurgicala, cu lungimea de un metru.

O parte dintre unitatile sanitare in care s-a folosit ata infestata vor trebui sa prezinte primele rapoarte. Astazi, patru spitale din judetul Vaslui trebuie sa anunte la Inspectia Sanitara de Stat a judetului numarul exact de pacienti care au fost cusuti cu ata chirurgicala nesterila, dar si cantitatea utilizata in salile de operatie.

In rapoarte trebuie sa treaca si numarul de interventii, pe ce sectii s-au folosit, dar si data de fabricatie si cea de expirare a produsului. De fapt, cea mai relevanta statistica este cea a evolutiei infectiilor intraspitalicesti de plaga chirurgicala, pe sectii, incepand cu data achizitiei atei chirurgicale. 

Cu ochii in patru sunt acum si bolnavii, dar si medicii. Specialistii spun ca perioada in care pot aparea infectiile este diferita de la un pacient la altul, in functie de bacterii, dar si de imunitatea organismului. Tocmai de aceea, pacientii sunt supravegheati cu atentie.

Importurile de materiale sanitare din China sunt autorizate in Romania de Ministerul Sanatatii, inca din 2005.

VIDEO PROTVPLUS.RO