Cel mai lung martisor din lume, de 17 kilometri, a ajuns la noi in tara. Cum arata si unde il puteti vedea
Un martisor lung de aproape 17 kilometri, cu care localnicii din Vidin, Bulgaria, au intrat anul trecut in Cartea Recordurilor, poate fi admirat zilele acestea la Muzeul din Buzau.
Pana sa ajunga insa acolo, snurul - confectionat, fireste, din fire albe si rosii - a fost purtat de un alai de volutari prin tot orasul si a atras admiratia trecatorilor.
Totul face pare dintr-un demers al Romaniei, Bulgariei si Macedoniei, care incearca sa introduca traditia martisorului in patrimoniul UNESCO.
Martisorul-gigant, care are nu mai putin de 16.704 metri lungime, a intrat in Cartea Recordurilor la 1 martie anul trecut. Inainte sa ajunga in Romania a mai fost expus la Skopje, in Macedonia, si bineinteles in orasul bulgar Vidin, unde a fost confectionat. La noi, primul popas a fost in centrul Buzaului unde a fost purtat pe brate de peste 20 de voluntari, imbracati in costume populare. Trecatorii s-au declarat impresionati de creatia bulgarilor.
Localnic: "E foarte bine realizat. Vad ca sunt niste zale asa, nu e numai ata insirata, deci au fost facute un fel de zale, ca un lant asa e tot. Cred ca au lucrat foarte multi oameni la realizarea lui."
Localnic: "Au fost maini foarte pricepute."
Reporter: "Credeti ca a fost greu de facut?"
Localnic: "Cred ca a fost greu, daca a fost manual a fost greu si ce e manual este frumos."
Ca sa il vada cat mai multi oameni, snurul impletit din fire albe si rosii a fost plimbat prin tot orasul, iar politistii i-au facut loc prin trafic.
Femeie: "Este destul de greu, in jur de patru sute optzeci si ceva de kilograme. N-as reusi sa il port singura, este foarte greu."
Femeie: "Dupa cum se vede este impletit in patru, este foarte impresionat avand in vedere ca e impletit manual, putem sa ne mandrim ca a ajuns la noi in oras."
Confectionarea impresionantului martisor a durat mai bine de un an. La el au lucrat peste 500 de
oameni.
Laurentiu Grigoras, directorul Muzeului Judetean Buzau: "Este un efort pe care il facem si speram sa conteze in incercarea Romaniei, a Bulgariei, a Macedoniei de a introduce traditia martisorului in patrimoniul imaterial UNESCO. Speram sa readucem traditia, speram sa conservam autenticul."
Cel mai lung martisor din lume va putea fi admirat la Muzeul Judetean din Buzau pana la sfarsitul acestei luni.