Cei de la bloc se incalzesc la aragaz. Vecinii le platesc facturile

Dată publicare: 07-01-2011 00:00
Dată actualizare: 04-04-2012 19:16


Romanii fac iar un salt nedorit, in timpurile pe care le credeam apuse. Inca nu au ajuns sa scoata apa din calorifere ca sa faca baie, insa din ce in ce mai multi se incalzesc doar de la aragaz.

Mai exact, cam 60% dintre bucuresteni practica aceasta metoda de supravietuire. In felul acesta ies mai ieftin, pe spatele vecinilor care platesc din cauza lor mai mult la intretinere.

Scandalurile pleaca de la faptul ca unii reusesc sa fenteze costul intretinerii: inchid repartitoarele si astfel mai platesc doar partile comune.

Si cum in frig nu pot sa stea, lasa aragazul pornit non-stop. Fara riscul de a plati mult pentru ca in blocurile vechi gazul nu este contorizat la nivel de apartament ci la nivel de asociatie.

Si atunci ce consuma doar unii platesc, in mod egal, vecinii lor. Asa se face ca pentru cei care se incalzesc la flacara, intretinerea se poate ieftini lunar chiar si de 4 ori.

Daca intr-o luna de vara factura la gaze a unui bloc ajungea cam la 100 de lei, pe decembrie la avizier este afisata suma de 800 de lei.

Daca intr-un apartament cu 2 camere se inchid toate caloriferele si merge doar aragazul, proprietarul plateste in medie 70 de lei lunar. In aceasta suma intra costul gazului si cotele comune. Daca apartamentul ar fi incalzit cu agent termic furnizat de RADET, omul ar fi dat 270 de lei.

Asa ne furam unii altora caciula. Si acest lucru este confirmat si de datele oficiale. In ultimii 5 ani romanii au consumat cu 30% mai putina caldura.

Pe de alta parte foarte multi oameni se plang ca in aceasta iarna calorifelele n-au mai duduit ca in trecut.


VIDEO PROTVPLUS.RO