Ce tuica? Romanul a inceput sa-si fabrice berea acasa!
Dupa ce ani de zile si-au fiert singuri tuica pe aragazul din bucatarie, au baut vin din productie proprie si si-au pus nevestele sa framante paine, acum unii s-au apucat de facut si bere, iar rezultatul chiar ii multumeste.
Licoarea are un gust interesant si este mult mai ieftina ca in magazin.
Laurentiu Iancu, inginer de meserie se lauda ca de anul trecut a descoperit secretele berii. In sensul ca i-a dat de gust si a invatat sa isi prepare singur bautura. I-a deschis ochii un vechi prieten, iar omul nostru si-a cumparat rapid de peste hotare un recipient de fermentatie cu 60 de euro. L-a asezat in bucatarie si, in martie anul trecut, a fost primul roman care si-a facut bere de casa.
"Este vorba despre tehnica prepararii berii din kit-uri. Este cea mai simpla tehnologie", explica romanul.
Kit-ul, este de fapt o conserva cu extract de malt si de hamei sau, pentru cunoscatori, un must de bere dezhidratat. Acesta se pune intr-un vas in care se adauga drojdie si o jumatate de kilogram de zahar. Se lasa asa sapte zile. Dupa aproximativ o luna, cu o investitie de 70 de lei, Laurentiu obtine 20 de litri de bere, cu o concentratie de alcool de 4,5% .
Dintr-un calcul simplu rezulta ca barbatul da aproximativ 3,5 lei pe litru. Mult sub pretul berii de la magazin, indiferent de marca. Recunoaste insa ca putini sunt cei care il sustin.
Si totusi, la fel ca Laurentiu, alti 200 de romani au ajuns sa isi faca singuri bere. Iar numarul lor cu siguranta este in crestere, daca ne gandim ca suntem insetati de fel. Numai in 2009, in Romania s-au baut 17,6 milioane de hectolitri de bere.