Ce sunt „deșeurile invizibile”. Produsele electronice cărora nu le dăm importanță, dar nici nu scăpăm de ele
Pe lângă deșeurile provenite din produsele electrocasnice și electronice de mari dimensiuni, care sunt reciclate corespunzător, în locuințele noastre sunt și așa numitele deșeuri invizibile, cărora nu le dăm importanță, dar nici nu scăpăm de ele.
Intră aici periuța de dinți electrică, prăjitorul de pâine sau uscătorul de păr.
Conform Națiunilor Unite, o persoană generează peste 500 de kilograme de deșeuri electrice, de-a lungul vieții.
Produsele electronice de mici dimensiuni sunt din ce în ce mai des întâlnite în fiecare casă. Cel puțin 13 echipamente electrice sau electronice stricate sau scoase din uz sunt puse la păstrare în sertare.
Conform Națiunilor Unite, o persoană generează 8 kg de deșeuri electrice în fiecare an. Dacă numărăm dispozitivele dintr-o casă care pot deveni deșeuri electrice depășim 100. De exemplu, în bucătărie avem mixerul, prăjitorul de pâine, blenderul, mașina de copt pâine, friteuza.
În camera de zi găsim boxe, aspirator robot, consolă video, mouse. În dormitor: ceasul, telecomanda, încărcatoarele pot deveni deșeuri electrice.
În baie avem, probabil, cele mai multe deșeuri electrice invizibile: periuța de dinți electrică, aparatul de ras, epilator, placa de îndreptat părul, uscător de păr și alte dispozitive de coafat.
Iar lista continuă cu jucării, țigări electronice, bormașină, aspirator de firimituri, cu baterii sau fir.
Toate aceste sunt considerate deșeuri electrice invizibile, pentru că nu ne gândim că pot fi reciclate. Așa că, în final, sfârșesc la groapa de gunoi.
Potrivit unui studiu al Institutului Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare, 950 de milioane de kg de cabluri considerate deșeuri puteau încercui planeta de 107 ori.
În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice gratuit.
Cristian Pocol - Asociația Respo DEEE: „Noi am construit un sistem special de colectare pentru aceste deșeuri. O cutie de carton de dimensiuni mici, care poate sta în casa fiecărui cetațean. Cutie care este distribuită în mod gratuit de către noi, doar trebuie să completeze un formular de pe site-ul asociației Respo DEEE, în care să ne spună adresa la care vor să primească această cutie.”
Cei care vor să recicleze un produs electronic îl pot duce și în magazinele de electrocasnice, mai ales că cetățenii din România plătesc și o taxă de reciclare și colectare.
Daniel Apostol - manager magazin elecrocasnice: „În funcție de produs, are o valoare pe fiecare reper. Nu este ca și procent, este ca și valoare, și de aceea venim în sprijinul clientului pentru a prelua aceste echipamente vechi și a le preda către firmele partenere și a le recicla.”
De exemplu, pentru un aspirator plătim o taxă de colectare și reciclare de 6 lei, iar pentru o periută de dinți electrică 1 leu.