Ce suma trebuie sa plateasca statul pentru somajul celor 70.000 de elevi care au picat BAC-ul
Zeci de mii de absolventi care n-au trecut examenul de bacalaureat ingroasa acum randurile somerilor.
Cei mai mult, nu au nici o specializare si nici experienta intr-un domeniu, asa ca sansele de a obtine un loc de munca sunt extrem de reduse.
Statul le acorda un ajutor banesc doar 6 luni, apoi fiecare trebuie sa se descurce pe cont propriu.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Radu a terminat in acest an un liceu teoretic din Bucuresti. N-a invatat suficient ca sa treaca bacalaureatul, asa ca a ajuns cu dosarul la somaj. Cocheteaza insa si cu ideea de a urma cursuri de calificare, mai ales ca acestea sunt gratuite.
"M-a trimis mama, a zis ca este dreptul meu... Poate la cursul de bucatar sa ma inscriu, pentru ca imi place sa gatesc.'", a declarat Radu.
Nici Petrut n-a trecut examenul maturitatii. A absolvit in Gorj si isi cauta un loc de munca, dar intre timp vrea ajutorul promis de stat.
"Am bagat hartiile si astept sa vad ce o sa fie, locuri de munca, foarte putine, fara serviciu e destul de greu ca nu ai nimic asigurat, cat iti da statul, doua milioane jumate, putin, foarte, foarte putin'', spune Petrut Opriana
Daca toti cei peste 70 de mii de tineri care n-au luat bacalaureatul se vor indrepta catre somaj, suma totala pe care trebuie sa o aloce ministerul muncii ajunge la 110 milioane de lei. Fiecare tanar somer are dreptul la 250 de lei pentru 6 luni.
Absolventii din acest an au la dispozitie 60 de zile pentru a-si depune dosarele de somaj. Atentie insa perioada de inscriere a inceput pe 1 iunie si se va termina pe 30 iulie.
Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca ii incurajeaza pe noii someri sa-si caute de lucru, in orasul lor sau in alta parte, pentru ca statul ii ajuta.
Oferta locurilor de munca nu este prea bogata, iar cele mai multe dintre ele sunt pentru muncitori necalificati, unde nici salariile nu sunt stralucite.
Pana acum 3588 de tineri si-au depus dosarul de somaj. Cei mai multi dintre ei sunt in judetul Olt. Urmeaza Giurgiu, Dambovita si Bacau.