Ce suma trebuie sa plateasca statul pentru somajul celor 70.000 de elevi care au picat BAC-ul


Ultimul update: Marti 30 Octombrie 2012 22:43
Data publicarii: Vineri 20 Iulie 2012 20:13
Categorie: Stiri Sociale

Zeci de mii de absolventi care n-au trecut examenul de bacalaureat ingroasa acum randurile somerilor.

Cei mai mult, nu au nici o specializare si nici experienta intr-un domeniu, asa ca sansele de a obtine un loc de munca sunt extrem de reduse.

Statul le acorda un ajutor banesc doar 6 luni, apoi fiecare trebuie sa se descurce pe cont propriu.

Radu a terminat in acest an un liceu teoretic din Bucuresti. N-a invatat suficient ca sa treaca bacalaureatul, asa ca a ajuns cu dosarul la somaj. Cocheteaza insa si cu ideea de a urma cursuri de calificare, mai ales ca acestea sunt gratuite.

"M-a trimis mama, a zis ca este dreptul meu... Poate la cursul de bucatar sa ma inscriu, pentru ca imi place sa gatesc.'", a declarat Radu.

Nici Petrut n-a trecut examenul maturitatii. A absolvit in Gorj si isi cauta un loc de munca, dar intre timp vrea ajutorul promis de stat.

"Am bagat hartiile si astept sa vad ce o sa fie, locuri de munca, foarte putine, fara serviciu e destul de greu ca nu ai nimic asigurat, cat iti da statul, doua milioane jumate, putin, foarte, foarte putin'', spune Petrut Opriana

Daca toti cei peste 70 de mii de tineri care n-au luat bacalaureatul se vor indrepta catre somaj, suma totala pe care trebuie sa o aloce ministerul muncii ajunge la 110 milioane de lei. Fiecare tanar somer are dreptul la 250 de lei pentru 6 luni.

Absolventii din acest an au la dispozitie 60 de zile pentru a-si depune dosarele de somaj. Atentie insa perioada de inscriere a inceput pe 1 iunie si se va termina pe 30 iulie.

Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca ii incurajeaza pe noii someri sa-si caute de lucru, in orasul lor sau in alta parte, pentru ca statul ii ajuta.

Oferta locurilor de munca nu este prea bogata, iar cele mai multe dintre ele sunt pentru muncitori necalificati, unde nici salariile nu sunt stralucite.

Pana acum 3588 de tineri si-au depus dosarul de somaj. Cei mai multi dintre ei sunt in judetul Olt. Urmeaza Giurgiu, Dambovita si Bacau.

Povestea lui Mihai, olimpic, cu un robot aplaudat la concursuri, dar fara nota de trecere la BAC
Ce nota a luat la BAC elevul care a facut tot internetul sa vorbeasca despre lucrarea lui la Fizica
VIDEO PROTVPLUS.RO