Ce se mai fura pe la romani? Monumentele din fier, ca sa se vanda!

Dată publicare: 27-07-2010 00:00
Dată actualizare: 08-10-2012 22:55


In Romania, monumentele istorice si statuile se portioneaza, se ciuntesc si, cu putin noroc, se valorifica la centrele de fier vechi.

Dupa ce l-au lasat pe Carol intai fara cal, acum hotii de fier vechi si bronz au pus ochii pe acoperisul mausoleului din Parcul Carol. Au scos foliile de cupru, le-au rulat in suluri si le-au scos din zona cu geamantanul.

Politistii care ancheteaza cazul spun ca transportul era dus la centrele de fier vechi care plateau sume importante pentru cupru.

Hotii au atacat mausoleul pe la 5 dimineata. Doi tineri au fost vazuti intrand in interiorul monumentului, spun politistii. Au demontat mai multe folii de cupru, pe care n-au mai apucat sa le fure. Le-au abandonat pe o alee si au fugit. Oamenii legii spera sa-i prinda curand.

Intre timp, la Timisoara, chiar in centrul orasului, a disparut peste noapte bustul lui Henri Coanda. Talharii sperau ca se vor imbogati. Cand colo, s-au pacalit. Capul era doar din ipsos, vopsit cu aspect de bronz.

"Dar cu poetul neamului ce aveti?", se intreaba si artistii galateni care au obosit sa toarne brate de rezerva pentru statuia lui Mihai Eminescu. In fiecare an, pe 15 ianuarie, cineva are prostul obicei de a-i reteza mana.

Pe maidanul de langa Palatul Mogosoaia dorm somnul de veci si ruginesc la scena deschisa Lenin si Petru Groza. Ii pazesc doua camere video si un maidanez. De 20 de ani, de cand au fost aduse cu macaraua din Piata Scanteii si trantite langa lac, Primaria Capitalei, Ministerul Culturii si administratorii Palatului Mogosoaia n-au reusit sa le gaseasca un spatiu intr-un muzeu ori depozit.

Tags: furturi,


VIDEO PROTVPLUS.RO