Vrei sa afli cum sa te lasi de fumat? Raspunsul e in venele tale

Dată publicare: 27-07-2010 00:00
Dată actualizare: 26-10-2012 23:43


Cei care cauta o metoda pentru a renunta la tigari pot gasi raspunsul chiar in venele lor, potrivit medicilor americani.

Pe baza unor mostre de sange, doctorii efectueaza analize genetice in urma carora pot recomanda pacientului cea mai buna solutie pentru a renunta la tutun.

Noua tehnnica anti-fumat este, deocamdata, in stadiu de proiect, insa americanii spera ca o vor implementa in spitale peste 3 ani.

Statisticile arata ca America are aproape 50 de milioane de fumatori. Dintre acestia, 70% spun ca vor sa renunte. Insa, foarte putini reusesc indiferent ce metoda incearca.

In curand, oricine va putea afla din start ce sanse de reusita are chiar inainte de a stinge ultima tigara.

"Incepem sa facem progrese reale in identificarea variatiilor genetice care arata cine are mai multe sanse sa se lase de fumat", a precizat dr. Jed Rose, cercetator.

Cercetatorii au analizat ADN-ul a mii de fumatori alcatuind un fel de "portret robot" genetic al fumatorului. Au evaluat si gradul de dependenta al fiecarui participant la studiu si au prezis sansele fiecaruia de a renunta la acest obicei.

Daca totul merge bine, testul va putea fi gasit in magazine peste 3 ani. Dar cercetatorii nu vor sa se opreasca aici.

"Candva, aceasta metoda va putea fi folosita pentru selectarea tratamentului, asa incat fiecare fumator sa aiba parte de terapia cu cele mai mari sanse de reusita", a adaugat dr. Jed Rose.

Tags: tratamente, fumat,


VIDEO PROTVPLUS.RO