Ce preferi: oul ecologic, mai scump, sau cel mai ieftin si fara pretentii?
Comunitatea europeana face ordine in cotetele noastre. Practic, acesta este ultimul an in care vom manca oua facute de gaini chinuite.
Pe viitor, toti fermierii vor fi obligati sa le dea mai multa libertate pasarilor. Oricum, romanii au inceput sa se uite de doua ori inainte sa cumpere ceva si au ajuns cumpere tot mai multe oua ecologice.
Vechile ferme in care gainile abia respirau incep sa se transforme de frica amenzilor din partea Comisiei Europene. Sa nu credeti insa ca pasaretul are dintr-o data loc sa zburde, insa, de bine de rau, orataniilor le este ceva mai bine.
Deocamdata doar cinci ferme arata altfel.
Pe de alta parte, exista si suspiciunea ca unii dintre producatori falsifica stampila aplicata oualor, ca sa ii prosteasca pe cumparatori ca iau marfa de mai buna calitate.
Prima cifra de pe stampila aplicata pe ou ne indica in ce fel au fost crescute gainile. Cele mai bune, adica 100% ecologice, sunt cele care au cifra zero. Ouale din categoria 1 provin de la gaini crescute tot in aer liber, dar fara hrana ecologica, iar cele de categoria a doua sunt crescute in hala. In categoria a treia intra orataniile stresate.
In prezent, din 168 de crescatorii de pasari cate sunt in Romania, doar in 60 pasarile sunt crescute la sol sau ecologic.