Cați bani a cheltuit de Crăciun un român față de un englez stabilit la noi în țară
Masa de Crăciun a născut în ultimii ani noi tradiţii, cel puţin în oraşele mari: umplerea coşurilor cu mâncare şi băuturi, iar apoi statul la coadă la supermarket.
Bugetul variază între 200 de lei pentru cei care au venit cu lista de acasă şi 1000 de lei pentru cei care se lasă ispitiţi de rafturile pline.
Statul la casă pentru a plăti produsele poate dura câteva zeci de minute, dacă e oră de vârf. Anul acesta unii bagă mâna-n foc că vor cheltui mai mult pe cadouri decât pe-ale gurii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”1000 de ani stau aici, aici petrecem Crăciunul”, astfel de încurajări s-au auzit prin marile magazine. Toată lumea e cuprinsă în primul rând de febră sărbătorilor pe fugă.
Femeie: - Nu cred că reuşim să scăpăm de aici mai devreme de ora 5.
Reporter: - Dar s-a schimbat ceva faţă de anul trecut?
Femeie: - Da, cred că ne-a luat mult mai repede decât de obicei, ca un tren aşa care nici nu se opreşte în gară şi a şi plecat.
Reporter: - Aveţi buget mai mare de Crăciunul ăsta faţă de Crăciunul trecut?
Femeie: - Ne străduim, dar sigur vom suferi mai târziu.
Reporter: - Care este bugetul pentru anul acesta?
Bărbat: - Cam 600 de lei. Tradiţional, sarmale, cred că ciorba de burtă e în plus anul ăsta.
Ca o oază de linişte într-un furnicar de oameni, un domn recunoaşte că nu se lasa încă pe mâna spiritului Crăciunului, pentru că l-ar costa prea mult.
Englez stabilit în România: - Este cam acelaşi buget, cam 100 de euro pentru Crăciun, nimic mai mult. Depinde cât de mult ne-a prins "spiritul Crăciunului". Pentru că dacă ai "spiritul Crăciunului”, cheltuieşti un pic mai mult. Sarmale, salată de boeuf şi mai sunt câteva lucruri.
Reporter: - Sunteţi deja român.
Englez stabilit în România: - Sunt român, am fost românizat. Vom da mai puţin pe mâncare şi mai mult pe cadouri.
Se pare că tot mai mulţi au această mentalitate, de a fi chibzuiţi la masă şi mână largă la daruri.
"Merg pe listă, mă ţin de ea şi mă mai las tentat pe ici pe colo de ce mai văd. Acum sunt la rubrica mâncare, cadouri sunt de obicei un pic peste mâncare", spune un bărbat.
"Mai mult pe mâncare. Bineînţeles că şi pe cadouri, dar mai mult pe mâncare", spune, în schimb, o femeie.
În final, majoritatea oamenilor ajung să facă plinul de mâncare, de parcă ar veni vreun cataclism, nu Crăciunul. Important este că uneori îşi dau seama de asta.
"Cumpăr pentru sora mea, mama mea şi pentru noi, de-aia arată în halul ăsta. Mi se pare prea mult şi că suntem exageraţi când vin sărbătorilor şi mă întristează un pic chestia asta. Ideal e să fim un pic mai cumpătaţi, cred că ar fi cel mai important. Să fim un pic mai cumpătaţi şi nu dispar supermarketurile mâine şi nici poimâine, adică se închid doar de Crăciun, atât”, este de părere o femeie.
Iar cifrele arată aceeaşi risipă. Consumul de Crăciun a crescut anul acesta, chiar mai mult decât anul trecut, potrivit companiilor din domeniu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!